OM noemt wet computercriminaliteit III noodzakelijk voor opsporing en vervolgens van cybercriminelen

De wet computercriminaliteit III is noodzakelijk om de opsporing en vervolging van cybercriminelen te versterken. De huidige bevoegdheden van het OM en de politie zijn onvoldoende toegesneden op de voortschrijdende technologische ontwikkelingen, wat de aanpak van cybercrime in de weg staat.

politie Dit stelt het Openbaar Ministerie. Cybercriminelen gebruiken volgens het OM steeds meer en vaker digital middelen en technieken om criminele activiteiten te verhullen en uit handen te blijven van de politie. Het gaat hierbij onder andere om encryptie om bestanden te beveiliging, beveiligde communicatiediensten, anonieme hotspots en cloud computing. Ook zijn burgers en bedrijven zich nog onvoldoende bewust van de gevaren van een computervredebreuk. De kans op grote hacks is daardoor volgens het OM reëel, met alle risico’s en gevolgen van dien.

Uitstekende infrastructuur trekt cybercriminelen aan

Ook wijst het OM erop dat Nederland in de top 10 van landen ter wereld staat met de meeste cyberaanvallen. De uitstekende infrastructuur van zowel snel, goedkoop als stabiel internet trekt cybercriminelen aan, die servers in Nederland gebruiken voor illegale praktijken.

De wet computercriminaliteit III biedt volgens het OM essentiële bevoegdheden voor de opsporing en vervolging van (cyber)criminaliteit. Zo stelt de wet heling van gegevens strafbaar, wordt het illegaal minderjarigen te benaderen met als doel ontuchtige handelingen met hen te plegen en wordt het verboden op internet goederen en diensten te koop aan te bieden zonder deze daadwerkelijk te leveren. De Officier van Justitie krijgt tot slot de bevoegdheden te bevelen dat gegevens op internet ontoegankelijk worden gemaakt. Hiervoor is wel een machtiging van een rechter-commissaris nodig.

Inbreken op geautomatiseerde werken

Daarnaast is het OM te spreken over de bevoegdheid die opsporingsambtenaren in de wet krijgen om in te breken op ‘geautomatiseerde werken’. Het gaat hierbij onder andere om computers, servers en smartphones. Dit is ook toegestaan in het buitenland. Indien bekend is in welk land gegevens staan opgeslagen moet altijd eerst een rechtshulpverzoek worden ingediend bij dit land. Indien op dit verzoek echter niet wordt gereageerd, de reactie te lang op zich laat wachten of onbekend is in welk land data staat opgeslagen met de politie echter ook inbreken op apparaten in het buitenland. Het OM stelt dat deze bevoegdheid nodig is om ernstige strafbare feiten op te sporen en het plegen van strafbare feiten tegen te gaan.

Nederland ICT liet in december al weten zich zorgen te maken over deze bevoegdheid. De branchevereniging van de ICT-sector wijst op een passage uit het voorstel, waarin staat dat een verzoek tot informatie gericht aan een buitenlandse aanbieder een beperkte kans van slagen heeft en daarnaast veel tijd in beslag neemt. Nederland ICT is van mening dat dit onvoldoende is om hacken in het buitenland te rechtvaardigen. Ook waarschuwt de branchevereniging voor de impact dat deze bevoegdheid kan hebben op het vertrouwen in ICT.

Lees ook
Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.