Neutrino exploitkit houdt beveiligingsonderzoekers buiten de deur met passieve OS fingerprinting

vingerafdruk-davide-guglielmo

De ontwikkelaars van de Neutrino exploitkit hebben de kit voorzien van passieve OS fingerprinting. Met deze techniek blokkeren zij dataverkeer afkomstig van Linux machines in een poging beveiligingsonderzoeker die de exploitkit proberen te onderzoeken te slim af te zijn.

Dit meldt Daniel Chechik, een beveiligingsonderzoek van Trustwave’s SpiderLabs divisie. Onderzoekers van Trustwave kwamen de nieuw ingebouwde beveiliging op het spoor nadat zij probeerde de Neutrino exploitkit te onderzoeken vanaf hun onderzoeksmachines, die draaien op Linux. De machines konden geen verbinding maken met de server die de Neutrino exploitkit aflevert op machines.

Verbindingen vanaf Linux machines blokkeren

Chechik meldt dat passieve OS fingerprinting door de ontwikkelaars vermoedelijk wordt gebruikt om vanaf de servers waarop de exploitkit wordt gehost verbindingen vanaf Linux machines te kunnen herkennen en blokkeren. Dit aangezien beveiligingsonderzoekers over het algemeen gebruik maken van Linux machines. De onderzoekers van Trustwave wisten uiteindelijk toch verbinding te maken met de server door gegevens aan te passen, waardoor het besturingssysteem op één van hun onderzoeksmachine werd geïdentificeerd als ‘Unknown OS’.

De beveiligingsonderzoeker noemt de aanpak van de ontwikkelaars slim. Indien een server niet reageert wordt over het algemeen aangenomen dat deze server onbeschikbaar is. Door alle inkomende verbindingen vanaf Linux machines te blokkeren krijgen beveiligingsonderzoekers dan ook het beeld dat de Neutrino exploitkit niet meer vanaf deze specifieke server wordt geserveerd, wat de kans vergroot dat zij hun aandacht naar andere servers verleggen.

Meer over
Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.