Opnieuw malware ontdekt van Italiaanse Hacking Team

spionage

Opnieuw is malware ontdekt die vermoedelijk is ontwikkeld door het Italiaanse Hacking Team. Dit bedrijf verkoopt spionagesoftware aan overheden en opsporingsinstanties, waaronder regimes die het minder nauw nemen met mensenrechten.

De malware is gericht op OS X en ontdekt door beveiligingsonderzoeker Pedro Vilaca. Het gaat om een dropper, malware die is ontwikkeld om andere malware te downloaden en installeren. De dropper haalt het Remote Control System van Hacking Team op en installeert deze op een geïnfecteerde machine. Deze geeft klanten van Hacking Team de mogelijkheid machines op afstand over te nemen.

Niet erg vernieuwend

De kwaadaardige software lijkt volgens Vilaca veel op malware van Hacking Team die al eerder is ontdekt. De code van de malware is echter aangepast zodat deze niet door antivirus- en beveiligingssoftware wordt opgemerkt.

Hacking Team werd vorig jaar gehackt, waarbij 400GB aan data uitlekte. Uit publicaties over deze data blijkt onder andere dat het bedrijf zaken doet met Saudi-Arabië en Egypte. Ook bleek het bedrijf ondanks zijn achtergrond zijn beveiliging niet op orde te hebben en zelfs basale beveiligingsadviezen in de wind te slaan.

Lees ook
Proofpoint: APT TA450, MuddyWater gebruikt nieuwe tactieken en richt zich op Israëlische medewerkers

Proofpoint: APT TA450, MuddyWater gebruikt nieuwe tactieken en richt zich op Israëlische medewerkers

Onderzoekers van Proofpoint nemen sinds kort nieuwe activiteit waar van de aan Iran gelinkte dreigingsactor TA450. Deze dreigingsactor is ook bekend als MuddyWater, Mango Sandstorm en Static Kitten.

Exclusieve samenwerking Orange Cyberdefense en Salvador Technologies verbetert veerkracht OT-omgevingen

Exclusieve samenwerking Orange Cyberdefense en Salvador Technologies verbetert veerkracht OT-omgevingen

Orange Cyberdefense kondigt een exclusieve strategische samenwerking aan met Salvador Technologies. Dankzij deze samenwerking komt Salvador’s Cyber Recovery Unit op de Nederlandse markt beschikbaar en breidt Orange Cyberdefense het portfolio rondom OT-securitydiensten verder uit. Met de oplossing van Salvador kunnen organisaties hun getroffen pc’s1

TA866 keert terug in grootschalige e-mailcampagne

TA866 keert terug in grootschalige e-mailcampagne

Proofpoint onderzoekers stellen de terugkeer van TA866 in een grootschalige e-mailcampagne vast. TA866 was negen maanden afwezig. Op 11 januari 2024 blokkeerde Proofpoint een grootschalige campagne van enkele duizenden e-mails gericht op Noord-Amerika.