IT-beveiliging is belangrijkste zorg voor Nederlandse CFO’s en financieel directeuren

Ruim een kwart (27%) van de Nederlandse CFO’s en financieel directeuren maakt zich zorgen over de ICT en databeveiliging van het bedrijf nu steeds meer bedrijfskritische informatie digitaal wordt bewaard in de cloud. Hiermee is security de belangrijke bron van zorgen voor CFO’s en financieel directeuren.

Dit blijkt uit onderzoek van Robert Half onder 200 Nederlandse CFO’s en financieel directeuren. “Steeds meer bedrijfskritische informatie wordt digitaal bewaard in de cloud waardoor ICT en databeveiliging van groot belang zijn voor de financiële afdeling. Nu er steeds vaker berichten over datalekken en de (on)veiligheid van de cloud verschijnen, merken wij dat steeds meer CFO’s en financieel directeuren zich daar zorgen over maken”, aldus Stephan Renken, directeur Robert Half Nederland.

Tekort aan vaardigheden

Tweede hoogste op het lijstje staan de zorgen over een mogelijk tekort aan de juiste vaardigheden bij hun werknemers (23%). Er is een aanhoudend tekort aan toptalent op specialistische gebieden en deze schaarste zal zich blijven doorzetten nu steeds meer kandidaten op zoek gaan naar een nieuwe baan. Een derde uitdaging waar de Nederlandse CFO’s en financieel directeuren (17%) zich zorgen over maken is het feit dat de uitgaven van het bedrijf oplopen. De Nederlandse economie (15%) en veranderingen in regelgeving en compliance (12%) volgen op het zorgenlijstje.

Invloed op bedrijfsprocessen

Deze zaken kunnen invloed hebben op diverse processen binnen het bedrijf. Volgens de financieel directeuren en CFO’s kunnen de issues significante invloed hebben op besluitvormingsprocessen (88%), prestaties van het bedrijf (88%) en de productiviteit (85%).

Volgens Stephan Renken moeten bedrijven vooral het juiste talent in huis hebben om issues het hoofd te bieden: “Het is van belang een team samen te stellen dat in staat is een strategie te bedenken die het bedrijf naar een financieel betere toekomst kan leiden. Tegelijkertijd moet goed worden omgegaan met de zorgen die leven op de financiële afdeling wat betreft ICT en databeveiliging, beheer van de uitgaven en globale economische tendensen. Bedrijven moeten enerzijds investeren in talentmanagementprogramma’s voor het bestaande personeel en anderzijds op zoek te gaan naar professionals met een bepaalde expertise als die niet aanwezig is binnen de organisatie.”

Lees ook
Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Volgens onderzoek van Orange Cyberdefense was de maakindustrie het afgelopen jaar het grootste doelwit van cyberaanvallen: bijna 33 procent trof deze sector. Al jaren is deze industrie het vaakst getroffen. Jeroen Wijnands, Head of OT Security bij Orange Cyberdefense, ziet bij het gros van deze bedrijven dezelfde misstappen. Dit zijn volgens hem d1

Cloudflare-rapport maakt inzichtelijk dat organisaties moeilijkheden ondervinden bij het identificeren en beheren van cyberrisico's van API's

Cloudflare-rapport maakt inzichtelijk dat organisaties moeilijkheden ondervinden bij het identificeren en beheren van cyberrisico's van API's

Cloudflare heeft het API Security & Management Report gepubliceerd. Dit rapport onthult dat API's meer dan ooit worden ingezet, waardoor bedrijven de deur wijd openzetten voor meer online bedreigingen dan we eerder hebben meegemaakt. Het rapport maakt inzichtelijk dat er een kloof bestaat tussen het gebruik van API’s door bedrijven en hun vermogen1