Obama spreekt zich uit voor backdoors

usa-flag-thomas-ricks

Overheden moeten de mogelijkheid hebben toegang te krijgen tot data op mobiele apparaten. Dit stelt de Amerikaanse president Barack Obama. Het is echter niet de bedoeling dat opsporingsdiensten vrij kunnen rondneuzen in deze data. Dit is alleen in uitzonderlijke gevallen toegestaan.

De New York Times meldt dat Obama zijn uitspraken deed op het South by Southwest festival in het Amerikaanse Austin, Texas. De Amerikaanse president sprak hier over publiek-private samenwerking, en ging daarbij ook in op de uitdagingen rond encryptie waar de Amerikaanse overheid tegenaan loopt. Obama ging niet specifiek in op de zaak tussen de FBI en Apple, waarin de FBI Apple probeert te dwingen te helpen toegang te verkrijgen tot de iPhone van een aanslagpleger in San Bernardino.

In zijn toespraak benadrukt Obama het belang van privacy en vrijheden van burgers, maar stelt hij dat het in sommige gevallen nodig is een telefoon binnen te kunnen dringen. Ook vraagt Obama zich hardop af of het wenselijk is de beveiliging van een apparaat of systeem zo sterk te maken dat er simpelweg geen sleutel of achterdeur meer is. Dit zou de aanpak van ernstige criminaliteit zoals kinderporno of het verijdelen van een terroristische aanslag in de weg staan. Obama noemt het van belang een balans te vinden tussen privacy en veiligheid.

Lees ook
Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Volgens onderzoek van Orange Cyberdefense was de maakindustrie het afgelopen jaar het grootste doelwit van cyberaanvallen: bijna 33 procent trof deze sector. Al jaren is deze industrie het vaakst getroffen. Jeroen Wijnands, Head of OT Security bij Orange Cyberdefense, ziet bij het gros van deze bedrijven dezelfde misstappen. Dit zijn volgens hem d1