Ransomware gijzelt data van Canadees ziekenhuis

zorg

Het Ottawa Hospital in Canada is getroffen door ransomware. In totaal zouden vier systemen van het ziekenhuis zijn getroffen. Patiëntgegevens zijn niet gegijzeld meldt het ziekenhuis.

CBS News maakt melding van de cyberaanval op het Ottawa Hospital, waarover vooralsnog veel onduidelijkheid bestaat. Zo zouden vier IT-systemen van het ziekenhuis zijn getroffen door ransomware, maar is niet duidelijk om wat voor systemen het gaat. Ook verspreidt ransomware zich doorgaans automatisch over het netwerk van een getroffen partij. Het is niet duidelijk waarom in het geval van het Ottawa Hospital ‘slechts’ vier systemen zijn getroffen.

Losgeld

De cybercriminelen die achter de aanval zitten hebben losgeld geëist van het ziekenhuis in ruil van toegang tot de data. De IT-afdeling van het Ottawa Hospital zou echter in staat geweest zijn de toegang tot de getroffen data te herstellen zonder hiervoor het losgeld te hoeven betalen.

In februari werd ook al een ziekenhuis in het Amerikaanse Hollywood getroffen door ransomware. Hierbij werden ook patiëntgegevens in gijzeling genomen, waardoor het ziekenhuis patiënten moest doorverwijzen naar ziekenhuizen in de omgeving. Het Presbyterian Medical Center betaalde uiteindelijk 17.000 dollar losgeld om weer toegang te krijgen tot de data.

Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

NetApp bestrijdt in realtime ransomware

NetApp bestrijdt in realtime ransomware

NetApp biedt nieuwe mogelijkheden waarmee klanten hun data beter kunnen beschermen en herstellen tegen bedreigingen door ransomware. NetApp is één van de eerste die kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) direct in de primaire storage van bedrijven integreert en zo ransomware in real-time bestrijdt. De cyberresiliency-oplossingen v1