‘Versleuteling van WhatsApp maakt afluisteren van verdachten onmogelijk’

encryptie

De versleuteling die de chatdienst WhatsApp, eigendom van Facebook, is het Amerikaanse ministerie van Justitie een doorn in het oog. Het ministerie voert gesprekken met WhatsApp over een mogelijkheid toch toegang te krijgen tot de data.

Dit hebben Amerikaanse overheidsfunctionarissen gezegd tegen de New York Times. Het is onduidelijk welke stappen het ministerie wil nemen om toegang te krijgen tot WhatsApp gesprekken. Een rechtszaak tegen de dienst wordt niet uitgesloten.

Meelezen met WhatsApp gesprekken

De functionarissen doen de uitspraken nadat het Amerikaanse ministerie van Justitie in een onderzoek tegen beperkingen aanloopt door de versleuteling die WhatsApp gebruikt. Een rechter zou in deze zaak toestemming hebben gegeven de communicatie van een verdachte af te luisteren, maar dit blijkt in de praktijk niet mogelijk door de versleuteling die WhatsApp hanteert. Om welke zaak het gaat willen de anonieme functionarissen niet loslaten. Het zou in ieder geval niet gaan om een onderzoek naar terrorisme.

In de VS speelt op dit moment ook een zaak tussen de FBI en Apple, waarin de FBI Apple probeert te dwingen te helpen toegang te krijgen tot een iPhone. Deze is eigendom van één van de terroristen achter de terroristische aanslag in San Bernardino. Apple weigert hieraan mee te werken en stelt dat het kraken van de beveiliging de veiligheid van alle iPhones wereldwijd in gevaar te brengen. Daarnaast is Apple bang dat de zaak een precedent zoekt voor andere zaken.

Meer over
Lees ook
Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Het idee van een laptop die geconfigureerd is voor opslag van geheime informatie doet velen denken aan een apparaat voor spionnen. Maar de bescherming van gevoelige bedrijfs- en persoonlijke gegevens is nu belangrijker dan ooit.

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Intro: Veertig jaar geleden kreeg ik van mijn vader de documentatie van het eerste naoorlogse crypto-apparaat. Hij had dat systeem in de jaren 1947 – 1949 gemaakt. De documentatie van dat systeem heb ik jarenlang bewaard, omdat hij had aangegeven dat het later erg interessant zou zijn. Het was indertijd Staatsgeheim en daardoor was er nooit over g1

Hoe de Trusted Platform Module (TPM) onveilige wachtwoorden vervangt - Beyond Identity

Hoe de Trusted Platform Module (TPM) onveilige wachtwoorden vervangt - Beyond Identity

Als je een Windows-of Linux-pc gebruikt, is de kans groot dat er een Trusted Platform Module (TPM) aan het moederbord van je systeem is verbonden. De TPM is een hardwaremodule die in veel lijkt op de SmartCard-chip die in je creditcard is ingebed. Die chip zorgt voor veilige authenticatie van je kaart tijdens betalingstransacties. Dat gebeurt op b1