Een hybride cloud beveiligen met Security Intelligence

Toezicht

Infrastructuren bestaan in toenemende mate uit een hybride combinatie van on-premise en cloud-omgevingen. Beide omgevingen moeten op een hoog niveau en op consistente wijze worden beveiligd. Hoe kan dit worden ingericht?

De ene cloud is natuurlijk de andere niet. Daarom is het allereerst van belang om goed te kijken waarin aanbieders verschillen. Zeker op het gebied van data-veiligheid is er nogal wat verschil. Beveiliging op Enterprise-niveau is bijvoorbeeld lang niet overal beschikbaar. Bestudeer goed de beveiliging van de cloud voordat de data erheen verhuist.

Maar ook met de best beveiligde cloud en zwaarste beveiliging on-premise hebben bedrijven te maken met de hybride samenstelling en dus verschillende security clusters. Om in te spelen op deze nieuwe uitdagingen kan Security Intelligence worden ingezet. Via een laag bovenop bestaande beveiligingsprogramma’s en infrastructuur wordt inzicht verkregen in:

  • De beveiliging van verschillende data-omgevingen
  • Het dataverkeer en verdachte afwijkingen daarin
  • Mogelijke gaps in de huidige beveiligingscomponenten

Hierdoor kan pro-actief gehandeld worden wanneer zich verdachte patronen voordoen. Dat wordt geautomatiseerd gedaan via Security Information & Event Management (SIEM) tools. Die geven inzicht en betekenis aan die duizenden dagelijkse gebeurtenissen in een netwerk. SIEM-tools combineren namelijk enorme hoeveelheden data van netwerkverkeer. Denk aan routering, logs, gebruikersgedrag en talloze andere bronnen. Deze kunnen automatisch onbekende of eerder onopgemerkte bedreigingen opsporen.

Omdat on-premise en cloud-omgevingen naast elkaar bestaan is het van belang een oplossing te selecteren die beide kan combineren. Cloud hosted oplossingen bieden hierbij voordelen zoals:

  • Snellere implementatie, flexibiliteit en aanpasbaarheid
  • Meer focus op de daadwerkelijke monitoring en beveiliging
  • Door automatische updates altijd up to date tegen nieuwe bedreigingen

Neemt uw organisatie de juiste stappen om bestand te zijn de dagelijkse cyberdreiging van nu en de toekomst? Via de zesdelige kenniscyclus Security Intelligence krijgt u inzicht in de kansen en uitdagingen. Ook wordt aandacht besteed aan praktische tips om vandaag nog aan de slag te gaan.