Security is belangrijkste aandachtspunt voor IT-professionals

cloud-freeimages-eugene-lubomir

Bedrijven willen dit jaar ICT-diensten in de cloud uitbesteden, maar worden daarbij beperkt door zorgen omtrent beveiliging en privacy. 69% van de IT-professionals ziet security en privacy als de belangrijkste aandachtspunten bij de keuze van een nieuwe IT-infrastructuur. Bijna driekwart van de IT-professionals verwacht komend jaar uitdagingen in de security-laag bij het aanpassen van de ICT-architectuur.

Dit blijkt uit de Benchmark toekomstbestendigheid van ICT-architecturen van Nutanix, leverancier van enterprise cloudoplossingen. Het onderzoek van Nutanix richtte zich op IT-professionals bij zo’n 200 organisaties in de Benelux en nam een brede reeks aspecten van het datacenter onder de loep, zoals de focus van directies, de ingrepen en plannen van IT-professionals voor de korte termijn en de toekomstbestendigheid van infrastructuren om plannen te verwezenlijken. Security komt in het onderzoek naar voren als het belangrijkste aandachtspunt voor de IT-professional. 69% van de ondervraagden vindt veiligheid het belangrijkste aandachtspunt bij het realiseren van ICT-vernieuwingen.

Toekomstbestendigheid

Op een tweede plek komt de toekomstbestendigheid van IT-infrastructuur met 58%. Wanneer er gevraagd wordt in welke ICT-laag organisaties de komende jaren uitdagingen verwachten, voorziet zelfs 73% van de organisaties aanpassingen in de security. Nieuwe wet- en regelgeving en een toename van het aantal datalekken bewegen met name overheidsorganisaties ertoe de eigen beveiliging onder de loep te nemen. Ook Bring Your Own Device en mobiele toegang zijn een belangrijke oorzaak voor de grote aandacht voor security.

Voor directies staat niet security, maar het verlagen van de bedrijfskosten (66%) bovenaan de prioriteitenlijst. Het verlagen van de bedrijfskosten wordt gevolgd door klanttevredenheid en –retentie (48%). Het digitaliseren van dienstverlening en innovatie van businessmodellen stonden een paar jaar geleden nog niet op de agenda, maar hebben met respectievelijk 37% en 26% een hoge prioriteit gekregen.

Cloud

Bedrijven kijken veelal naar clouddiensten om de eigen IT-behoefte in te vullen. Bij bijna driekwart van de respondenten is de cloud al onderdeel van het totale aanbod aan ICT-services. Respondenten zijn daarbij met name tevreden over de kostenvoordelen die clouddiensten bieden. 47% zegt dat cloudgebaseerde ICT-services de belofte rond kostenvoordelen volledig hebben ingevuld (42% geeft aan gedeeltelijk). Cloud gaat bovendien ook de komende jaren een grotere rol spelen in het aanbieden van applicaties. 80% van de respondenten verwacht dat er nu of in de nabije toekomst van SaaS gebruik gemaakt gaat worden.

Bedrijven blijken veelal een hybride cloud-strategie te hanteren. Dit komt door de verschillende voordelen die private en public cloud computing hebben. Organisaties blijven vooral van eigen datacenters gebruik te maken vanwege het grote belang dat ze hechten aan bedrijfskritische data (56%) en privacy van persoonsgegevens (47%). Anderzijds geeft de helft van de organisaties aan dat het belangrijk is dat nieuwe ICT-architectuur aansluit op de eigen cloudstrategie.

CIO zit in een spagaat

“De CIO lijkt in een spagaat te zitten. Enerzijds wil hij aan de innovatieagenda van de directie voldoen, maar anderzijds zijn er ook wettelijke en maatschappelijke eisen met betrekking tot de security. Met name overheidsorganisaties staan onder druk om security te verbeteren. Een flexibele IT-architectuur is nodig om een fit te realiseren met de hybride cloud-strategie,” aldus Patrick van de Werken, regional director Northern Europe bij Nutanix.

Meer over
Lees ook
Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Volgens onderzoek van Orange Cyberdefense was de maakindustrie het afgelopen jaar het grootste doelwit van cyberaanvallen: bijna 33 procent trof deze sector. Al jaren is deze industrie het vaakst getroffen. Jeroen Wijnands, Head of OT Security bij Orange Cyberdefense, ziet bij het gros van deze bedrijven dezelfde misstappen. Dit zijn volgens hem d1

Cloudflare-rapport maakt inzichtelijk dat organisaties moeilijkheden ondervinden bij het identificeren en beheren van cyberrisico's van API's

Cloudflare-rapport maakt inzichtelijk dat organisaties moeilijkheden ondervinden bij het identificeren en beheren van cyberrisico's van API's

Cloudflare heeft het API Security & Management Report gepubliceerd. Dit rapport onthult dat API's meer dan ooit worden ingezet, waardoor bedrijven de deur wijd openzetten voor meer online bedreigingen dan we eerder hebben meegemaakt. Het rapport maakt inzichtelijk dat er een kloof bestaat tussen het gebruik van API’s door bedrijven en hun vermogen1