F-Secure ontdekt duizenden beveiligingsgaten in bedrijfsnetwerken

hacker-nikolaus-wogen

Bedrijfsnetwerken wereldwijd bevatten duizenden kwetsbaarheden die door aanvallers kunnen worden misbruikt om bedrijven binnen te dringen. De gaten worden vooral veroorzaakt door verouderde software en verkeerd geconfigureerde IT-systemen.

Dit blijkt uit onderzoek van beveiligingsbedrijf F-Secure. Het bedrijf heeft via de scan- en beheeroplossing F-Secure Radar een groot aantal bedrijfsnetwerken onderzocht. De 100 meest voorkomende kwetsbaarheden werden in totaal bijna 85.000 gevallen aangetroffen in bedrijfsnetwerken. Pakweg 7% hiervan is door de Amerikaanse National Vulnerability Database geclassificeerd als ‘ernstig’. Bijna de helft van de kwetsbaarheden maakt het mogelijk op afstand code uit te voeren en de controle over een systeem over te nemen. Bijna alle kwetsbaarheden kunnen worden gedicht door software updates te installeren of eenvoudige administratieve wijzigingen door te voeren.

‘Beveiliging schiet tekort’

“Het is slecht nieuws voor een bedrijf als één van deze ernstige kwetsbaarheden door een aanvaller worden gevonden”, zegt Jarno Niemelä, onderzoeker van F-Secure. “Het feit dat wij duizenden problemen van deze ernst hebben aangetroffen suggereert serieuze beveiligingstekortkomingen bij bedrijven. Zij implementeren geen patchbeheerprogramma’s of vergeten delen van hun netwerk in hun onderhoudswerkzaamheden op te nemen. Ongeacht de onderliggende oorzaak biedt dit veel kansen voor aanvallers, en zorgt dit dat ons veel lekken te wachten staan.”

De 10 meest voorkomende beveiligingslekken blijken gaten te zijn die waarvan de ernst door de Amerikaanse National Vulnerability Database zijn geclassificeerd als ‘laag’ of ‘middelmatig’. Deze lekken zijn goed voor 61% van het totaal aantal kwetsbaarheden dat F-Secure heeft opgespoord. Andy Patel, Senior Manager F-Secure Technology Outreach, waarschuwt voor het gevaar die deze ‘lichte’ kwetsbaarheden ondanks hun beperkte ernst veroorzaken. Patel stelt dat dergelijke beveiligingsgaten de interesse wekken van hackers, die dit als aanleiding kunnen zien om verder te zoeken naar ernstigere beveiligingsgaten. In het beste geval stelt zo’n hacker het bedrijf vervolgens op hoogte van de gaten die hij aantreft, terwijl bedrijven in het slechtste geval doelwit worden van een gerichte cyberaanval.

Lees ook
Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec Inc., technologieleverancier van oplossingen voor unified security, openbare veiligheid, operations en business intelligence, heeft een nieuwe versie aangekondigd van haar unified security platform Security Center.

Wegiz belangrijke stap voor digitale beveiliging zorgsector

Wegiz belangrijke stap voor digitale beveiliging zorgsector

De kogel is door de kerk! In navolging van de Tweede Kamer stemde ook de Eerste Kamer op 19 april 2023 vóór de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz). Dit houdt in dat de uitwisseling van patiëntgegevens tussen zorgaanbieders voortaan verplicht elektronisch verloopt.

DigiCert onderzoek onderstreept belang digitaal vertrouwen voor bedrijfsresultaten en klantloyaliteit

DigiCert onderzoek onderstreept belang digitaal vertrouwen voor bedrijfsresultaten en klantloyaliteit

DigiCert, de leverancier van digitaal vertrouwen, heeft het onderzoek 'Digitaal vertrouwen: de stand van zaken in 2022' gepubliceerd. Daaruit blijkt dat bijna de helft van de consumenten (47%) al eens is overgestapt naar een ander bedrijf doordat ze het vertrouwen in de digitale beveiliging van een bedrijf verloren. Als bedrijven hun digitaal vert1