Politie haalt versleuteld communicatienetwerk offline

Een versleuteld communicatienetwerk is dinsdag 19 april uit de lucht gehaald door de politie en het Openbaar Ministerie. Hierbij is een 36-jarige man uit Nijmegen aangehouden wegens witwassen. Het netwerk zou op grote schaal worden gebruikt door criminelen om in het geheim met elkaar te kunnen communiceren.

De politie meldt dat criminelen al langer Pretty Good Privacy (PGP) versleuteling inzetten om hun onderlinge communicatie af te schermen en te beveiligen. Hiervoor gebruiken zij speciale telefoons die zijn voorzien van encryptiesoftware. Door de versleuteling is de communicatie niet tot nauwelijks in te zien voor opsporingsinstanties. Onder andere in strafrechtelijke onderzoeken naar liquidaties, Outlaw Motorcycle Gangs (OMG's) en handel in verdovende middelen liep de politie tegen dit probleem aan.

Onderzoek

Dit was voor de politie aanleiding onder het gezag van het Landelijk Parket een onderzoek te starten naar de grootste aanbieder van deze diensten in Nederland. Dit bedrijf, waarvan de naam niet wordt genoemd, is gevestigd in Nijmegen en verkocht voor ongeveer 1.500 per apparaat aangepaste telefoons. Met behulp van deze apparaten kon worden gecommuniceerd via speciale servers van het bedrijf. Misdaadnieuws meldt dat het gaat om het Nijmeegse bedrijf Ennetcom, dat BlackBerry's levert.

Bij de politieactie zijn meerdere servers in Nederland offline gehaald. De data op deze servers is gekopieerd en wordt onderzocht. Bij de actie is ook de data van een Canadese servers in samenwerking met de Canadese politie gekopieerd en tijdelijk buiten werking gesteld.

Versleuteld netwerk van crimineel Nederland

“Met het uit de lucht halen van de servers heeft de politie vermoedelijk het grootste versleutelde netwerk van crimineel Nederland veiliggesteld. Politie en OM hebben extra aandacht voor bedrijven die deze diensten aanbieden aan criminelen. Criminele dienstverleners worden regelmatig vervolgd voor witwassen. Politie en OM volgen de verschillende ontwikkelingen op het gebied van encryptie, S/MIME en OneBCcards, met grote belangstelling”, meldt de politie in een nieuwsbericht over de actie.

Ook wordt in het bericht benadrukt dat de politie en het OM er alles aan doen gegevens van criminelen gebruikers van deze diensten veilig te stellen. Het OM zegt diverse bedrijven in Nederland te hebben bevolen justitie toegang te verlenen tot de digitale infrastructuur van het bedrijf. Zo zouden bedrijven onder andere zijn opgedragen wachtwoorden te verstrekken.

19.000 gebruikers

Het netwerk dat wordt ongezocht heeft volgens de politie ongeveer 19.000 gebruikers. Zij krijgen automatisch een boodschap te zien dat het systeem door de politie is gekopieerd en wordt onderzocht. Wie zich bijvoorbeeld op het verschoningsrecht kan beroepen kan zich melden via een in het bericht vermeld e-mailadres.

Meer over
Lees ook
Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Het idee van een laptop die geconfigureerd is voor opslag van geheime informatie doet velen denken aan een apparaat voor spionnen. Maar de bescherming van gevoelige bedrijfs- en persoonlijke gegevens is nu belangrijker dan ooit.

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Intro: Veertig jaar geleden kreeg ik van mijn vader de documentatie van het eerste naoorlogse crypto-apparaat. Hij had dat systeem in de jaren 1947 – 1949 gemaakt. De documentatie van dat systeem heb ik jarenlang bewaard, omdat hij had aangegeven dat het later erg interessant zou zijn. Het was indertijd Staatsgeheim en daardoor was er nooit over g1

Hoe de Trusted Platform Module (TPM) onveilige wachtwoorden vervangt - Beyond Identity

Hoe de Trusted Platform Module (TPM) onveilige wachtwoorden vervangt - Beyond Identity

Als je een Windows-of Linux-pc gebruikt, is de kans groot dat er een Trusted Platform Module (TPM) aan het moederbord van je systeem is verbonden. De TPM is een hardwaremodule die in veel lijkt op de SmartCard-chip die in je creditcard is ingebed. Die chip zorgt voor veilige authenticatie van je kaart tijdens betalingstransacties. Dat gebeurt op b1