‘Digitale bankrovers Bangladesh besmetten clientsoftware van SWIFT met malware’

malware

De bankroof bij de centrale bank van Bangladesh, waarbij onlangs 81 miljoen dollar werd buitgemaakt, is vermoedelijk mogelijk gemaakt door de Alliance Access clientsoftware van SWIFT te infecteren met malware. Dit gaf de aanvallers de mogelijkheid grote geldbedragen over te schrijven naar bankrekeningen in de Filipijnen.

De digitale bankoverval heeft veel aandacht gekregen in de media. De aanvallers wilden in totaal bijna 1 miljard dollar laten overschrijven naar buitenlandse rekeningen. Hierbij werd echter een spelfout gemaakt in de naam van een ontvanger, waarbij ‘fundation’ in plaats van ‘foundation’ werd geschreven. Dit veroorzaakte argwaan bij medewerkers van de centrale bank van Bangladesh, die een routineonderzoek startten. In dit onderzoek kwamen de frauduleuze transacties naar voren.

Tweedehands routers

Eerder bleek al dat de centrale bank van Bangladesh gebruik heeft gemaakt van tweedehands routers die voor zo’n 10 dollar per stuk beschikbaar zijn. Daarnaast zou de bank geen firewall geïnstalleerd hebben. Ook SWIFT zou fouten hebben gemaakt, en de bank pas na de bankroof hebben geadviseerd de IT-apparatuur te vervangen.

Onderzoekers van BAE Systems meldde nu aan Reuters dat de aanvallers grote geldbedragen konden overschrijven doordat zij de clientsoftware van SWIFT hebben weten te infecteren met malware. Een woordvoerder van SWIFT bevestigt het verhaal tegenover Reuters. Met behulp van deze malware konden de aanvallers informatie over overschrijvingsverzoeken wissen uit de SWIFT-database van de centrale bank van Bangladesh. Dit stelde de aanvallers in staat binnenkomende verzoeken te onderscheppen en uitgaande malafide verzoeken te verwijderen uit logboeken. Ook konden zij via de malware het saldo van bepaalde rekeningen aanpassen en printers aangepaste afdrukken laten afdrukken om dit te verbergen.

Server in Egypte

De software is volgens BAE Systems aangestuurd en gemonitord vanaf een server die wordt gehost in Egypte. Hoe de aanvallers overschrijvingen konden aanmaken is vooralsnog onduidelijk. SWIFT heeft al aangekondigd vandaag nog met een update te komen voor de clientsoftware. Daarnaast gaat het bedrijf financiële instellingen waarschuwen en adviseren hun beveiligingsprocedures kritisch te bekijken.

Lees ook
Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Onderzoekers van Proofpoint volgen verschillende dreigingsactoren, waaronder TA427. Deze dreigingsactor is ook bekend als Emerald Sleet, APT43, THALLIUM of Kimsuky en wordt gelieerd aan Noord-Korea.

Proofpoint: TA547 richt zich op Duitse bedrijven met Rhadamanthys Stealer

Proofpoint: TA547 richt zich op Duitse bedrijven met Rhadamanthys Stealer

Onderzoekers van Proofpoint identificeren een nieuwe e-mailcampagne van TA547. Deze richt zich op Duitse bedrijven en heeft als doel het afleveren van Rhadamanthys malware