MySpace bevestigt diefstal van 360 miljoen gebruikersaccounts

hacker4-gabor-kalman

Social mediabedrijf MySpace bevestigt dat cybercriminelen de inloggegevens van 360 miljoen accounts hebben buitgemaakt. Zowel e-mailadressen, gebruikersnamen als wachtwoorden zijn in handen gevallen van aanvallers.

De website LeakedSource wist onlangs de hand te leggen op een database met 427 miljoen wachtwoorden van 360 miljoen MySpace-accounts. MySpace vermoedt dat de database enkele jaren geleden is buitgemaakt door een Russische hacker genaamd ‘Peace’. Deze hacker zou ook verantwoordelijk zijn geweest voor grote cyberaanvallen op LinkedIn en Tumblr. MySpace houdt in het midden wanneer de hack precies heeft plaatsgevonden. In een analyse heeft beveiligingsonderzoeker Brian Krebs echter aanwijzigingen gevonden dat de data in 2008 is buitgemaakt.

Oude versie van MySpace

Alle buitgemaakte data is afkomstig van de oude versie van MySpace. Het sociale netwerk kreeg in juni 2013 een grote update. Alleen accounts die voor deze periode zijn aangemaakt lopen dan ook risico. MySpace benadrukt geen financiële gegevens van klanten te verzamelen of hebben verzameld. Dergelijke informatie is dan ook niet bij de datadiefstal buitgemaakt.

Om misbruik van accounts tegen te gaan heeft MySpace alle wachtwoorden van accounts die voor juni 2013 zijn aangemaakt gereset. Wie inlogt op zijn account zal eerst een nieuw wachtwoord moeten genereren via de herstelfunctie voor wachtwoorden van MySpace. Daarnaast zegt het bedrijf geautomatiseerde tools in te zetten om verdachte activiteiten op te sporen en te blokkeren.

Lees ook
KnowBe4-onderzoek: Bijna 70% van Nederlandse werknemers slaat wachtwoorden op in browser

KnowBe4-onderzoek: Bijna 70% van Nederlandse werknemers slaat wachtwoorden op in browser

Onderzoek van KnowBe4, aanbieder van ’s werelds grootste platform voor security awareness en gesimuleerde phishing, stelt vast dat ruim 66% van de Nederlanders wachtwoorden opslaat in webbrowsers - groot aantal weet niet dat dit (automatisch) gebeurt

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.