Chinese hackers slaan toe bij Nederlandse Duitse defensiebedrijf

vlag-china

Het Nederlandse Duitse defensiebedrijf Rheinmetall Defence is vanaf 2012 aangevallen door Chinese hackers. Hierbij is technologische informatie van het bedrijf buitgemaakt. Vermoedelijk hebben de hackers tot kort geleden toegang gehad tot het bedrijfsnetwerk.

Dit melden bronnen in de inlichtingenwereld tegenover de Volkskrant. Rheinmetall Defence is een bedrijf dat onder andere materialen levert voor pantservoertuigen. Van deze voertuigen worden voor de Nederlandse landmacht vijf varianten ontwikkeld, terwijl voor de Duitse landmacht twee versies worden gebouwd.

Fox-IT

De hack zou aan het licht zijn gekomen dankzij onderzoek van Fox-IT. In het najaar van 2015 stuitte onderzoeker Yonathan Klijnsma van het bedrijf op onbekende kwaadaardige software, die in eerste instantie alleen in Myanmar leek te worden ingezet. Later werden ook infecties ontdekt bij bedrijven en overheidsinstellingen in onder andere Verenigde Staten, Canada en Duitsland.

Hierop is de malware verder onderzocht. Zowel taalinstellingen, gekozen doelwitten als de werkwijze wijzen volgens Klijnsma op Chinese hackers. Tussen 2012 en 2015 zou de groep tenminste 24 instanties hebben gehackt. De groep is nog steeds actief.

Spear phishing

Zowel Fox-IT als Klijnsma willen overigens niet bevestigen dat Rheinmetall Defence het gehackte bedrijf is. Wel laat Klijnsma tegenover de Volkskrant weten dat een ‘Duitse-Nederlandse samenwerking in de defensie-industrie' het doelwit was. Ook stelt Klijnsma dat de hackers het bedrijfsnetwerk binnen konden komen na een spear phishing aanval, waarbij vanaf een vals e-mailadres naar medewerkers een Engelstalig nieuwsbericht werd verstuurd over de Duits-Nederlandse samenwerking.

Meer over
Lees ook
Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Onderzoekers van Proofpoint volgen verschillende dreigingsactoren, waaronder TA427. Deze dreigingsactor is ook bekend als Emerald Sleet, APT43, THALLIUM of Kimsuky en wordt gelieerd aan Noord-Korea.

Proofpoint: TA547 richt zich op Duitse bedrijven met Rhadamanthys Stealer

Proofpoint: TA547 richt zich op Duitse bedrijven met Rhadamanthys Stealer

Onderzoekers van Proofpoint identificeren een nieuwe e-mailcampagne van TA547. Deze richt zich op Duitse bedrijven en heeft als doel het afleveren van Rhadamanthys malware

Dreigingsactoren leveren malware via YouTube

Dreigingsactoren leveren malware via YouTube

Proofpoint  Emerging Threats ziet dat de aflevering van malware voor het stelen van informatie via YouTube plaatsvindt. Voorbeelden hiervan zijn Vidar, StealC en Lumma Stealer. De aflevering vindt plaats via illegale software en cracks van videogames