Techbedrijven uiten kritiek op hackbevoegheid van Amerikaanse overheid

usa-flag-thomas-ricks

Ruim 50 Amerikaanse techbedrijven uiten in een brief gericht aan het Amerikaanse congres felle kritiek op een nieuw wet die de Amerikaanse autoriteiten de bevoegdheid geeft computers wereldwijd te hacken. Het gaat om ‘Rule 41’, die op 1 december in werking moet treden.

Steeds vaker schermen cybercriminelen de locatie van hun machine af. Dit bemoeilijkt de opsporing en aanpak van deze criminelen. Indien immers niet duidelijk is waar een cybercrimineel zich bevindt maakt dit het onmogelijk samen te werken met lokale opsporingsinstanties om deze aan te pakken. Om dit probleem tegen te gaan geeft Rule 41 de Amerikaanse autoriteiten de bevoegdheid machines te kraken waarvan de locatie is afgeschermd, ook als deze in het buitenland staan.

'Ook legitieme gebruikers kunnen locatie afschermen'

De techbedrijven maken zich grote zorgen over dit wetsvoorstel. Zij wijzen in een brief (pdf) gericht aan het Amerikaanse congres erop dat gebruikers allerlei legitieme redenen kunnen hebben om hun locatie af te willen schermen. Denk hierbij aan journalisten die een schandaal aan de kaart willen stellen en zichzelf willen beschermen tegen eventuele represailles, maar ook aan slachtoffers van huiselijk geweld die juridische ondersteuning zoeken. Tot slot stellen de bedrijven ook dat gebruikers ervoor kunnen kiezen hun locatie af te schermen om hun privacy, digitale veiligheid en de veiligheid van hun data te beschermen.

In de brief stellen de techbedrijven dat het huidige wetsvoorstel onvoldoende waarborgen biedt om de privacy van deze legitieme gebruikers te beschermen. Dit terwijl overheidsmedewerkers via het wetsvoorstel toegang kunnen krijgen tot enorme hoeveelheden gevoelige informatie van gebruikers. De bedrijven noemen de hackbevoegdheid dan ook een ‘gevaarlijke onderzoekstool’. De partijen zijn van mening dat zowel burgers als het Amerikaanse congres meer tijd nodig heeft om een geïnformeerd debat te kunnen houden over hacken door de overheid en veiligheidsmechanismen die nodig zijn om de privacy van burgers te beschermen.

Gesteund door bekende partijen

De brief is ondertekend door ruim 50 bedrijven en organisaties, waaronder verschillende bekende namen. Denk hierbij aan de anonieme zoekmachine DuckDuckGo, de Electronic Frontier Foundation, Evernote, Google, Hide My Ass! VPN Service, Internet Archive, PayPal en Tor Project.