OM eist tot drie jaar celstraf voor phishingcampagne

handboeien-klein

Het Openbaar Ministerie (OM) eist gevangenisstraffen tot drie jaar tegen drie mannen en twee vrouwen die verdacht worden van grootschalige phishing acties. Met de acties zou de groep gegevens voor internetbankieren in handen hebben willen krijgen. De vijf verdachten worden in verdacht gebracht met 85 zaken, waarbij in totaal meer dan 400.000 euro werd gestolen.

De groep, die vanuit Amsterdam opereerden, ging worden de officier van justitie zeer professioneel te werk. Zowel particulieren als bedrijven waren doelwit van de groep. Slachtoffers ontvingen eerst een e-mail waarin hen werd gevraagd bepaalde gegevens te verstrekken in verband met de introductie van een nieuw systeem. In deze e-mail wordt ook aangekondigd dat de bank contact op neemt met het slachtoffer.

Gebeld door de bank

Vervolgens werden slachtoffers opgebeld door een vrouw, die zich voordeed als een medewerkster van de bank. Zij vroeg gericht naar de rekeninghouder, wat bij veel slachtoffers vertrouwen wekten. In het gesprek vroeg de vrouw slachtoffers bankcodes te verstrekken. Met deze codes logde de bende vervolgens razendsnel in, en schreef geld over naar zogeheten ‘katvangers’.

De politie wist een aantal mobiele nummers te achterhalen die de verdachten gebruikten om slachtoffers te benaderen. Deze nummers zijn afgeluisterd tijdens het onderzoek. Daarnaast is een observatieteam ingezet. Als bewijs werden onder andere sms-berichten en verkeersgegevens van de mobiele telefoons verzameld. Zo ontdekten de politie dat alle gesprekken vanaf één locatie werden gevoerd: de woning van een 28-jarige verdacht uit Amsterdam.

Uitspraak

De rechter doet op 15 juli uitspraak in de rechtszaak.

Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

Hoe phishingbewust is jouw organisatie echt?

Hoe phishingbewust is jouw organisatie echt?

Het NK-Phishing is terug! Na vier succesvolle edities is de competitie waarbij medewerkers van verschillende organisaties worden getest er weer. Lukt het jouw team om de phishing mails van dit jaar te herkennen? In teams van 10 strijd jouw organisatie tegen meer dan 500 andere deelnemers voor een mooie prijs.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.