Bedrijven geven werknemers toegang tot onnodig veel data

data-freeimages-malkowitch

Veel werknemers hebben nog steeds toegang tot onnodig veel bedrijfsdata. 6 op de 10 IT-professionals (62%) geeft aan toegang te hebben tot data waar zij niet bij zouden moeten kunnen. Dit terwijl 76% van de IT-professionals aangeeft dat hun organisatie in de afgelopen twee jaar te maken heeft gehad met dataverlies of een datalek.

Dit blijkt uit een onderzoek van het Ponemon Institute. Het onderzoek is gesponsord door Varonis, leverancier van oplossingen die bescherming bieden tegen insider threats. Voor het onderzoek zijn 3.000 IT-professionals uit zowel Europa als de Verenigde Staten (VS) ondervraagd. Slechts 29% geeft aan dat hun bedrijf een streng beleid hanteert dat werknemers uitsluitend toegang geeft tot data die zij nodig hebben voor hun werk.

Inzicht in activiteiten van werknemers

In veel gevallen blijken bedrijven niet tot nauwelijks zicht te hebben op de activiteiten van gebruikers. Zo geeft ruim een derde (35%) van de respondenten aan dat hun bedrijf geen doorzoekbaar overzicht bijhoudt met alle activiteiten in het filesysteem. Bij 38% wordt daarnaast geen enkele vorm van monitoring toegepast op het e-mailverkeer en bestandsactiviteiten van werknemers. Slechts een kwart geeft aan dat hun organisatie alle e-mail- en bestandsactiviteiten monitort.

Alle resultaten van het onderzoek zijn te vinden in het rapport ‘Closing Security Gaps to Protect Corporate Data: A Study of US and European Organizations’.

Meer over
Lees ook
Fortinet: 80% fabrikanten kreeg te maken met onbevoegde toegang tot data na inbreuk

Fortinet: 80% fabrikanten kreeg te maken met onbevoegde toegang tot data na inbreuk

Fortinet heeft samen met Manufacturers Alliance een onderzoek uitgevoerd naar beveiligingsrisico’s bij productiebedrijven. Daarbij werd onder andere gevraagd naar beveiligingsincidenten, de stand van zaken rond de samenwerking tussen IT-teams en operationele technologie (OT)-teams en audits op OT-beveiliging. Uit het onderzoek bleek onder andere d1

Verizon Business 2023 Mobile Security Index: stem beveiliging af op zakelijke vereisten

Verizon Business 2023 Mobile Security Index: stem beveiliging af op zakelijke vereisten

Verizon Business brengt het 2023 Mobile Security Index (MSI) rapport uit. Deze zesde editie van het rapport presenteert de topdreigingen voor het beveiligen van mobiele apparaten. Het MSI-rapport bevat inzichten en best practices van partners Akamai, Fortinet, Lookout, Allot, IBM, Proofpoint, Check-Point en Ivanti die organisaties ondersteunen bij1

ISACA: kloof in cyberskills maakt bedrijven kwetsbaar voor aanvallen

ISACA: kloof in cyberskills maakt bedrijven kwetsbaar voor aanvallen

ISACA lanceert vandaag nieuw onderzoek naar de staat van cyberbeveiliging. Uit het onderzoek, ‘State of Cybersecurity 2023’, blijkt dat de helft (52%) van cybersecurity-professionals die een jaar geleden een toename of afname zagen in het aantal cyberaanvallen, nu meer cyberaanvallen ervaren.