22-jarige man opgepakt voor verspreiden malware via nagemaakte mailtjes

handboeien-klein

Een 22-jarige man uit Maassluis is gearresteerd op verdenking van computervredebreuk, oplichting en witwassen. De man zou door malware te verspreiden tot systemen van slachtoffers en hier bankfraude hebben gepleegd.

De politie is de man op het spoor gekomen nadat een bank aangifte deed. Na een inval in het ouderlijk huis van de man kon de verdachte worden opgepakt. Hij wordt ervan verdacht malware te hebben verspreid door duizenden e-mail te versturen waarin hij zich voordeed als legitieme organisaties zoals PostNL of incassobureau Intrum Justitia.

In de e-mail werden ontvangers gevraagd op een link te klikken. Wie aan deze oproep gehoor gaf kreeg malware geserveerd die de man in staat stelde op afstand computers over te nemen. De man zou zich vervolgens schuldig hebben gemaakt aan bankfraude. Het is niet duidelijk hoeveel mensen in de praktijk slachtoffer zijn geworden van de Maassluizenaar. Ook is onduidelijk hoeveel financiële schade hierbij is ontstaan.

Meer over
Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.