Hoe het Internet of Things de fysieke security verandert

ASD2016_banner_615x300

Op 1 november vindt in RAI Amsterdam de tweejaarlijkse Amsterdam Security Conference plaats (voorheen SSA Security Conference). Het centrale thema dit jaar is de invloed van The Internet of Things op de fysieke beveiliging. Nieuwe beveiligingssystemen vereisen samenwerking tussen security professionals en IT-specialisten. Hoe gaan deze beroepsgroepen dezelfde taal spreken, zodat security 3.0 het licht ziet? Diverse sprekers belichten dit thema. Daarnaast zal de voorzitter van de VBN, Pieter Christiaan van Oranje, de tweejaarlijkse verkiezing van de Security Professional van het Jaar openen. Wie volgt Arjen Appelman op in deze rol?

Bij de invulling van het programma van de Amsterdam Security Conference wordt dit jaar nauw samengewerkt met zowel VBN (Vereniging Beveiligingsprofessionals Nederland) als de Nederlandse beroepsvereniging van en voor ICT-professionals en managers Ngi-NGN. Het belang en de meerwaarde van de samenwerking tussen beide beroepsgroepen als het gaat om Security 3.0 wordt hiermee extra onderstreept. Een aantal sprekers is inmiddels bekend, waaronder Roel Steenbergen (innovatiespecialist bij Rabobank), Per Björkdahl (Chairman of Steering Committee of ONVIF) en Patrick de Brouwer (ethical hacker en security consultant bij Valori).

Internet of Things?

Internet of Things (IoT), wat is dat eigenlijk? Roel Steenbergen - die met zijn lezing de aftrap van de conferentie verzorgt - licht dit fenomeen helder toe. Datzelfde geldt voor de begrippen blockchain en artificiële intelligentie. Stuk voor stuk game changers waar alles en iedereen mee te maken krijgt in de nabije toekomst. Als innovatiespecialist schetst Steenbergen in zijn lezing “Wat zijn de gevolgen van IoT, artificiële intelligentie en block chain?” een duidelijk toekomstbeeld, met alles wat daarbij komt kijken voor de verschillende vakgebieden en bijvoorbeeld werkwijze binnen bedrijven.

Herken de risico’s

Ook Per Björkdahl zoomt in op IoT. Deze is namelijk aan een stevige opmars bezig binnen de fysieke securitysystemen. Dit vraagt om een cyber security strategie, waarmee je de veiligheidsrisico’s kan herkennen en deze vervolgens ook weet te beheersen. Standaards kunnen hierbij een belangrijke rol spelen. Hoe dit precies werkt wordt concreet gemaakt in zijn lezing “How to prepare for IoT in physical security systems.”

Live demonstratie

Het belang van een goede cyber security strategie wordt tijdens “De ‘hacker mindset’ live in beeld” nog eens extra onderstreept door Patrick de Brouwer. Als ethical hacker weet hij alles van cyber criminaliteit. In een live demonstratie laat hij kwetsbaarheid van videobewakingssystemen zien. Ook geeft hij tips & tricks voor een beter beveiliging tegen cyber criminaliteit.

Verkiezing Security Professional van het Jaar

De opening van de verkiezing Security Professional van het Jaar wordt verzorgd door Pieter Christiaan van Oranje, voorzitter van de VBN (Vereniging Beveiligingsprofessionals Nederland). Met deze verkiezing spreekt de vereniging zijn waardering uit voor een security professional van binnen én buiten de VBN, die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor het vakgebied en het algemene belang binnen de veiligheidszorg.

Nieuw Security platform: Amsterdam Security

De Amsterdam Security Conference maakt deel uit van een nieuw Security platform, namelijk Amsterdam Security. Dit platform werd deze maand gelanceerd door RAI Amsterdam en bestaat verder uit de Amsterdam Security Convention (31 oktober t/m 2 november 2017, internationaal kennis- en netwerkevent voor eindbeslissers op het gebied van veiligheid en beveiliging) en de Amsterdam Security Expo (31 oktober t/m 2 november 2017, de grootste vakbeurs voor beveiliging en (brand)veiligheid in de Benelux).