Gratis tool van Mozilla helpt SSL-gebruik van websites te controleren

Mozilla stelt een gratis tool beschikbaar waarmee kan worden nagegaan hoe websites SSL of TLS hebben geïmplementeerd. De tool heet Observatory en is bedoeld om websitebeheerders te helpen hun websites veiliger te maken.

In een blogpost wijst April King, Information Security Engineer bij Mozilla, erop dat er allerlei technologieën beschikbaar zijn om gebruikers en website te beschermen tegen kwaadwillenden. Zo kan encryptie worden ingezet om de communicatie tussen gebruikers en websites af te schermen voor onbevoegden. HTTPS wordt in de praktijk dan ook op slechts 40% van de websites toegepast.

Rapportcijfer

Mozilla stelt daarom Observatory beschikbaar, een dienst waarmee kan worden nagaan of en hoe een website TLS of SSL heeft geïmplementeerd. Iedere gescande website krijgt een rapportcijfer toegewezen dat aangeeft hoe goed de site is beveiligd. Ook kan precies worden nagegaan op welke onderdelen van de test een website wel of juist niet scoort, en hoe dit komt. Beheerders kunnen hierdoor direct zien waar ruimte voor verbetering is.

Observatory is door Mozilla intern ingezet om haar eigen website te scannen en beter beveiligen. Daarnaast heeft het bedrijf tot nu toe 1,3 miljoen websites met behulp van de tool gescand. Hieruit blijkt dat slechts een krappe 122.000 websites een positief rapportcijfer voor hun beveiliging krijgen.

De gratis tool Observatory van Mozilla (bron: Mozilla)

Meer over
Lees ook
Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Het idee van een laptop die geconfigureerd is voor opslag van geheime informatie doet velen denken aan een apparaat voor spionnen. Maar de bescherming van gevoelige bedrijfs- en persoonlijke gegevens is nu belangrijker dan ooit.

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Intro: Veertig jaar geleden kreeg ik van mijn vader de documentatie van het eerste naoorlogse crypto-apparaat. Hij had dat systeem in de jaren 1947 – 1949 gemaakt. De documentatie van dat systeem heb ik jarenlang bewaard, omdat hij had aangegeven dat het later erg interessant zou zijn. Het was indertijd Staatsgeheim en daardoor was er nooit over g1

Hoe de Trusted Platform Module (TPM) onveilige wachtwoorden vervangt - Beyond Identity

Hoe de Trusted Platform Module (TPM) onveilige wachtwoorden vervangt - Beyond Identity

Als je een Windows-of Linux-pc gebruikt, is de kans groot dat er een Trusted Platform Module (TPM) aan het moederbord van je systeem is verbonden. De TPM is een hardwaremodule die in veel lijkt op de SmartCard-chip die in je creditcard is ingebed. Die chip zorgt voor veilige authenticatie van je kaart tijdens betalingstransacties. Dat gebeurt op b1