Cyber Science Center helpt bedrijven met vragen over cybersecurity

Bedrijven, overheden en non-profitorganisaties met onderzoeksvragen op het gebied van cybersecurity kunnen voortaan terecht bij het Cyber Science Center. Het center is een samenwerkingsverband van NHL Hogeschool, Politieacademie en Open Universiteit.

Wetenschappers uit zeer diverse vakgebieden bundelen in het Cyber Science Center hun krachten om complexe veiligheidsvraagstukken rondom digitalisering te onderzoeken en zo bij te dragen aan praktijkoplossingen. Het samenwerkingsverband gaat 8 september 2016 formeel van start. Speerpunten van het Cyber Science Center zijn de digitale veiligheid bij jongeren en bedrijven en de rechtshandhaving in een digitale samenleving. Hierbij staan vragen centraal als:

  • Hoe kunnen internetgebruikers hun veiligheid vergroten?
  • Hoe gaan criminelen te werk en wat is daar tegen te doen?
  • Hoe kunnen organisaties zoals fabrikanten, scholen, providers, banken of de overheid zelf aan hun digitale veiligheid bijdragen?

Combinatie van gedrag en digitale techniek

Het Cyber Science Center is het eerste landelijke initiatief waarbij veiligheidsvraagstukken rondom digitalisering vanuit verschillende vakgebieden zoals rechten, criminologie, computerwetenschap, psychologie en communicatie worden benaderd. Waar veel ander onderzoek op het gebied van digitale veiligheid de nadruk leggen op de technische kant, legt het Cyber Science Center juist de nadruk op de combinatie van gedrag en digitale techniek.

De formalisering en intensivering van het samenwerkingsverband komt voort uit de behoefte aan en het succes van opgeleverde onderzoeksresultaten. Zo ontwikkelden de betrokken wetenschappers voor de politie handreikingen voor digitale opsporing, het opnemen van aangiftes met een digitale component en het veiligstellen van digitale sporen op een plaats delict (rechtshandhaving in een digitale samenleving). Voor het onderwijs ontwierpen de onderzoekers een online tool voor het monitoren van cybersafety op scholen. Op dit moment loopt onder meer onderzoek naar de kwetsbaarheid online van licht verstandelijk beperkte jongeren (jongeren en hun digitale veiligheid) en de digitale weerbaarheid van gebruikers van internetbankieren (bedrijven en hun digitale veiligheid).

Meer over
Lees ook
Fortinet: 80% fabrikanten kreeg te maken met onbevoegde toegang tot data na inbreuk

Fortinet: 80% fabrikanten kreeg te maken met onbevoegde toegang tot data na inbreuk

Fortinet heeft samen met Manufacturers Alliance een onderzoek uitgevoerd naar beveiligingsrisico’s bij productiebedrijven. Daarbij werd onder andere gevraagd naar beveiligingsincidenten, de stand van zaken rond de samenwerking tussen IT-teams en operationele technologie (OT)-teams en audits op OT-beveiliging. Uit het onderzoek bleek onder andere d1

Verizon Business 2023 Mobile Security Index: stem beveiliging af op zakelijke vereisten

Verizon Business 2023 Mobile Security Index: stem beveiliging af op zakelijke vereisten

Verizon Business brengt het 2023 Mobile Security Index (MSI) rapport uit. Deze zesde editie van het rapport presenteert de topdreigingen voor het beveiligen van mobiele apparaten. Het MSI-rapport bevat inzichten en best practices van partners Akamai, Fortinet, Lookout, Allot, IBM, Proofpoint, Check-Point en Ivanti die organisaties ondersteunen bij1

ISACA: kloof in cyberskills maakt bedrijven kwetsbaar voor aanvallen

ISACA: kloof in cyberskills maakt bedrijven kwetsbaar voor aanvallen

ISACA lanceert vandaag nieuw onderzoek naar de staat van cyberbeveiliging. Uit het onderzoek, ‘State of Cybersecurity 2023’, blijkt dat de helft (52%) van cybersecurity-professionals die een jaar geleden een toename of afname zagen in het aantal cyberaanvallen, nu meer cyberaanvallen ervaren.