Hoofd van AIVD wil encryptie van WhatsApp en Telegram inperken

spionage

Rob Bertholee, hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), hoopt dat de encryptie die communicatiediensten als WhatsApp en Telegram hanteren wordt ingeperkt. Dergelijke encryptie staat volgens Bertholee de opsporing van terroristen in de weg.

Dit zegt Bertholee in een interview met De Volkskrant. Het hoofd van de AIVD laat zich kritisch uit over het beleid van het kabinet, dat niet ziet in het inperken van encryptie. Bertholee stelt dat het kabinet in dit geval zal moeten accepteren dat de AIVD geen toegang heeft tot de communicatie van terroristen. Ook laat Bertholee zich kritisch uit over bedrijven en privacyorganisaties die sterk de nadruk leggen op privacy. “Ik vind bescherming van privacy ook uitermate belangrijk, maar zouden mensen die privacy als hoogste doel hebben, dat net zo enthousiast nastreven als zij slachtoffer zijn van een aanslag?”, aldus Bertholee.

Cursus Grondrechten aan de Open Universiteit

Bits of Freedom (BoF) is kritisch over de uitspraken van Bertholee en biedt het hoofd van de AIVD een cursus Grondrechten aan de Open Universiteit aan. “Net zoals dat je niet een klein beetje zwanger kunt zijn, kun je versleuteling niet een klein beetje verzwakken. Het is onmogelijk om een kwetsbaarheid zo te bouwen dat alleen mensen die wij vertrouwen er gebruik van kunnen maken. Elke kwetsbaarheid kan vroeg of laat ook worden misbruikt door kwaadwillenden”, aldus Daphne van der Kroft, woordvoerder Bits of Freedom.

Ook gaat Van der Kroft in op de uitspraak waarin Bertholee dat mensen die voor grondrechten opkomen een terreuraanslag zouden toestaan. “Dat we het inhoudelijk oneens zijn, is prima.” zegt Van der Kroft. “Maar om al die mensen weg te zetten als goedkeurders van terreur is werkelijk absurd. Door dit te zeggen maakt hij elke vorm van een beargumenteerd debat onmogelijk, terwijl dat voor deze complexe onderwerpen juist zo van belang is.”

Meer over
Lees ook
Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Het idee van een laptop die geconfigureerd is voor opslag van geheime informatie doet velen denken aan een apparaat voor spionnen. Maar de bescherming van gevoelige bedrijfs- en persoonlijke gegevens is nu belangrijker dan ooit.

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatie-oplossingen, maakt bekend dat Bolletje heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kunnen alle 200 werknemers met een mailaccount op een veilige en gebruiksvriendelijke wijze privacygevoelige informatie delen.

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Intro: Veertig jaar geleden kreeg ik van mijn vader de documentatie van het eerste naoorlogse crypto-apparaat. Hij had dat systeem in de jaren 1947 – 1949 gemaakt. De documentatie van dat systeem heb ik jarenlang bewaard, omdat hij had aangegeven dat het later erg interessant zou zijn. Het was indertijd Staatsgeheim en daardoor was er nooit over g1