Gemeente Rotterdam biedt mkb’ers een gratis beveiligingspakket

hacker4-gabor-kalman

De gemeente Rotterdam gaat het midden- en kleinbedrijf helpen in de strijd tegen cybercriminelen. De gemeente stelt gratis pakketten beschikbaar waarmee mkb’er zich kunnen wapenen tegen cyberaanvallen.

Dit meldt RTV Rijnmond. De pakketten zijn onder andere bedoeld om e-mailaccounts en de financiële administratie van mkb’ers beter te beveiligen. Daarnaast heeft de gemeente onderhandeld met verzekeraars waardoor ondernemers de schade van cybercriminaliteit tegen een ‘acceptabele premie’ kunnen verzekeren.

'Schade door cybercrime neemt toe'

“Niet alleen cybercrime neemt toe”, vertelt burgemeester Aboutaleb aan RTV Rijnmond tijdens de landelijke aftrap van de Week van de Veiligheid in de Rotterdamse Van Nelle Fabriek. “Ook de schade die hiermee gepaard gaat wordt groter. Landelijk gaat het om 10 miljard euro.” Ook minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie was bij de aftrap aanwezig. “We zien een enorme verschuiving van offline criminaliteit naar online criminaliteit”, aldus Van der Steur. “Ondernemers zijn zich nog weinig bewust van het feit dat ze ook daar maatregelen tegen moeten nemen."

Naast mkb’er gaat de gemeente Rotterdam ook bedrijven in de Rotterdamse haven helpen zich te wapenen tegen cybercriminaliteit. Aboutaleb: "We zijn met verschillende bedrijven, het Havenbedrijf en de gemeente een programma aan het maken om de komende jaren ook de haven veilig te maken.”

Meer over
Lees ook
Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.