Uitzending van TV-programma rond privacy offline gehaald wegens privacyschending

Het AVROTROS-programma De Privacytest blijkt zelf de fout in te zijn gegaan met privacy. Het programma heeft de privacy van nietsvermoedende Instagram-gebruikers geschonden door zonder toestemming hun gebruikersnamen en profielfoto’s te tonen.

Een woordvoerder van AVROTROS bevestigt tegenover NU.nl dat de uitzending offline is gehaald. Ook wordt onderzocht welke aanpassingen verder nodig zijn om verdere privacyschendingen te voorkomen. Ook heeft het programma de gewraakte uitzending daarom offline gehaald.

Kennis over privacyonderwerpen testen

De Privacytest is een programma waarin het publiek in de studio en kijkers thuis hun kennis over privacyonderwerpen testen. Hierbij is de hulp ingeschakeld van de ethische hacker Wouter Slotboom. Aan het eind van de uitzending toonde Slotboom Instagram-foto’s van rijbewijzen en sleutel. De hacker waarschuwde dat de foto’s kunnen worden misbruikt door aanvallers om identiteitsfraude te plegen of sleutels te kopiëren zonder deze fysiek in handen te hebben.

De rijbewijzen zijn hierdoor onherkenbaar gemaakt. De foto’s van de sleutels werden echter zonder aanpassingen getoond. Daarnaast toonde De Privacytest ook gebruikersnamen en profielfoto’s van gebruikers. In totaal zijn tien profielen op deze wijze getoond.

Geen toestemming

Twee mensen die hun Instagram-foto in het programma voorbij zagen geven tegenover NU.nl aan hiervoor geen toestemming te hebben gegeven. "Het is vooral ironisch dat het een privacyprogramma is en dat ze mijn privacy schenden", zegt singer-songwriter Roos Blufpand, één van de personen waarvan het Instagram-profiel in het programma werd getoond. "Dat ze het in de aandacht brengen met zo'n programma vind ik heel goed. Maar het is wel vreemd dat ze je foto gebruiken zonder toestemming."

NU.nl meldt dat in de uitzending in ieder geval één foto van een rijbewijs is getoond waarop het burgerservicenummer van de eigenaar te zien is. Dit nummer kan worden misbruikt door aanvallers voor identiteitsfraude. De overheid adviseert dan ook het burgerservicenummer geheim te houden.

Lees ook
Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatie-oplossingen, maakt bekend dat Bolletje heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kunnen alle 200 werknemers met een mailaccount op een veilige en gebruiksvriendelijke wijze privacygevoelige informatie delen.

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

93 procent van de Europese medische organisaties heeft e-health-oplossingen geïmplementeerd, zoals monitoring op afstand via wearable devices en realtime communicatie met patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky onder 389 zorgorganisaties uit 36 landen, waaronder 99 zorgverleners uit Europa en 10 in Nederland, naar het gebruik van e-healt1

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

De Chapter meetings richten zich op de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van privacyregelgeving, waaronder CCPA, CPRA, Schrems II en LGPD, en voorzien van panels van privacy professionals om operationele best practices te bespreken.