Voorzitter van Clinton-campagna John Podesta trapte in phishingmail

phishing

John Podesta, voorzitter van de presidentscampagne van Hillary Clinton, is gehackt via een phishingmail. Inmiddels zijn al ruim 5.000 e-mails van Podesta gepubliceerd door WikiLeaks.

Dit meldt het beveiligingsbedrijf SecureWorks aan Vice Magazine. SecureWorks wijst op een grootschalige phishingactie waar in juni al over is bericht. Ook Podesta zou tijdens deze cybercrimecampagne doelwit zijn geworden van aanvallers. Die verstuurden een phishingmail die afkomstig leek te zijn van Google, maar in werkelijkheid verwees naar een phishingpagina. Podesta heeft hier ingelogd op zijn e-mailaccount, waarna zijn inloggegevens in handen van de aanvallers zijn gevallen.

SecureWorks stelt dat de cyberaanval het werk is van een cybercrimegroepering die ‘Fancy Bear’, ‘APT28’ of ‘Sofacy’ wordt genoemd. De groep wordt ook in verband gebracht met aanvallen op onder andere Nederlandse Onderzoeksraad voor de Veiligheid, MH17-onderzoekers van het onderzoekscollectief Bellingcat, het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) en de presidentscampagne van Hillary Clinton.

Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

Hoe phishingbewust is jouw organisatie echt?

Hoe phishingbewust is jouw organisatie echt?

Het NK-Phishing is terug! Na vier succesvolle edities is de competitie waarbij medewerkers van verschillende organisaties worden getest er weer. Lukt het jouw team om de phishing mails van dit jaar te herkennen? In teams van 10 strijd jouw organisatie tegen meer dan 500 andere deelnemers voor een mooie prijs.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.