Kaspersky Lab vraagt Europese toezichthouders op te treden tegen Microsoft

Eugene-Kaspersky

Het Russische anti-virusbedrijf Kaspersky Lab vraagt toezichthouders in zowel de Europese Unie (EU) als Rusland op te treden tegen Microsoft. Kaspersky stelt dat Microsoft gebruikers op oneerlijke wijze probeert te overtuigen Windows Defender te gebruiken

Windows Defender is geïntegreerd in zowel Windows 8.1 als Windows 10, en is hierdoor standaard aanwezig op machines van gebruikers van deze Windows versies. Gebruikers kunnen ervoor kiezen zelf andere anti-virus software te installeren.

Te weinig tijd om software compatibel te maken

Eugene Kaspersky, oprichter van Kaspersky Lab, is niet te spreken over het feit dat Microsoft anti-virusbedrijven slechts een week de tijd heeft gegeven hun software compatibel te maken met Windows 10. Indien software niet tijdig compatibel was gemaakt werd deze uitgeschakeld door Windows 10, waarna Windows Defender werd geactiveerd.

Ook als de anti-virussoftware echter wel tijdig compatibel was met Windows 10 zou Microsoft proberen gebruikers te overtuigen over te stappen op Windows Defender. Dit doet Microsoft volgens Kaspersky door een pop-up te tonen met daarin de onjuiste bewering dat de anti-virussoftware is uitgeschakeld. Hiermee hoopt Microsoft volgens Kaspersky gebruikers te overtuigen Windows Defender in te schakelen.

Waarschuwen voor verlopen licenties

Tot slot beweert Kaspersky dat Microsoft anti-virusbedrijven alleen nog de mogelijkheid geeft te waarschuwen voor het verlopen van licenties via het Windows Security Center. In de praktijk leest niemand echter deze boodschappen, stelt Kaspersky. Gebruikers worden hierdoor niet tijdig gealarmeerd over het verlopen van hun licentie. Indien deze niet tijdig wordt verlengd wordt Windows Defender automatisch geactiveerd.

Kaspersky roept toezichthouders in de EU en Rusland daarom op in actie te komen en Microsoft te verplichten ontwikkelaars voortaan meer tijd te geven software compatibel te maken met nieuwe versies van Windows. Daarnaast zouden gebruikers vooraf aan het upgraden nadrukkelijk gewaarschuwd moeten worden indien geïnstalleerde software niet compatibel is met deze nieuwe versie. Kaspersky wil ook dat Microsoft voortaan expliciet toestemming moet vragen voordat het Windows Defender mag inschakelen.