Persoonlijke gegevens gestolen bij Erasmus Universiteit Rotterdam

hacker

Het Erasmus Universiteit Rotterdam is doelwit geworden van een cyberaanval. Hierdoor is persoonlijke informatie van studenten en medewerkers mogelijk in handen gevallen van onbevoegden.

Dit maakt de universiteit bekend in een verklaring op haar website. NU.nl meldt dat op de getroffen servers een adresgids stond, waarin studentnummers, kamernummers, telefoonnummers en e-mailadressen van zowel studenten als medewerkers zijn opgeslagen.

Webformulieren offline gehaald

Naar aanleiding van de aanval zijn beveiligingsmaatregelen genomen, waarover geen details bekend zijn. Ook zijn alle webformulieren tijdelijk offline gehaald, aangezien informatie die via deze formulieren wordt opgegeven eveneens op de getroffen server wordt opgeslagen. Het gaat hierbij onder andere om aanmeldingen voor cursussen en evenementen, meldt NU.nl.

De universiteit zegt het incident te betreuren en verzoekt zowel studenten als medewerkers de komende tijd extra alert te zijn op phishing aanvallen. Tot nu toe zijn er overigens geen aanwijzingen dat de informatie al wordt misbruikt. Alleen de website van de Erasmus Universiteit Rotterdam is getroffen. De universiteit benadrukt dat de aanvallers geen toegang hebben weten te krijgen tot informatie op websites van het ErasmusMC en Rotterdam School of Management, RSM.

Gemeld bij Autoriteit Persoonsgegevens

De cyberaanval is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Daarnaast doet de universiteit aangifte bij de politie. De aanval wordt door de Erasmus Universiteit in samenwerking met een externe partij onderzocht.

Meer over
Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.