Klein deel van mkb’ers slaat zeer gevoelige data op in gratis cloud omgevingen

cloud-computing-cheryl-empey

Een kwart van de mkb’ers maakt gebruik van gratis cloud omgevingen om bedrijfsdata op te slaan. Van deze groep slaat een klein deel zelfs zeer gevoelige data zoals medische gegevens en bankgegevens op in deze gratis omgevingen.

Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Clutch onder 292 mkb’ers die gebruik maken van tenminste één cloud dienst. Clutch benadrukt dat veel data prima kan worden opgeslagen in gratis cloud omgevingen, zeker als het gaat om niet gevoelige data waarvan het uitlekken niet direct tot problemen leidt.

Gevoelige data in gratis cloud omgevingen

Een kleine groep mkb’ers slaat echter zeer gevoelige data op in gratis cloud omgevingen. Zo geeft 14% aan hier medische gegevens op te slaan, terwijl 11% bankgegevens heeft ondergebracht in een gratis cloud omgeving. 28% slaat financiële gegevens van zijn bedrijf hier op, terwijl 38% data heeft ondergebracht in gratis cloud omgevingen die van kritiek belang zijn voor hun bedrijfsvoering.

Clutch benadrukt dat dit tot risico’s leidt, aangezien gratis cloud omgevingen doorgaans niet het hoogste beveiligingsniveau bieden en het gebruik hiervan daardoor vaak niet voldoet aan richtlijnen.

‘Menselijke fouten vormen de zwakke plek’

87% van de mkb’ers is van mening dat data die zij in de cloud hebben opgeslagen veilig is. Slechts 3% noemt deze vorm van dataopslag ‘zeer onveilig’. Clutch benadrukt echter dat menselijke fouten doorgaans de zwakke plek vormen van cloud omgevingen. Als voorbeeld wordt een incident genoemd waarbij een pentester via een spear phishing aanval eenvoudig het wachtwoord voor een cloud dienst van een Chief Financial Officer in handen kreeg. Jacob Ackerman, CEO van SkyLink Data and Business Services, stelt dat bedrijven zich hier tegen kunnen wapenen door twee-staps authentificatie te omarmen.

Meer over
Lees ook
Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Volgens onderzoek van Orange Cyberdefense was de maakindustrie het afgelopen jaar het grootste doelwit van cyberaanvallen: bijna 33 procent trof deze sector. Al jaren is deze industrie het vaakst getroffen. Jeroen Wijnands, Head of OT Security bij Orange Cyberdefense, ziet bij het gros van deze bedrijven dezelfde misstappen. Dit zijn volgens hem d1

Cloudflare-rapport maakt inzichtelijk dat organisaties moeilijkheden ondervinden bij het identificeren en beheren van cyberrisico's van API's

Cloudflare-rapport maakt inzichtelijk dat organisaties moeilijkheden ondervinden bij het identificeren en beheren van cyberrisico's van API's

Cloudflare heeft het API Security & Management Report gepubliceerd. Dit rapport onthult dat API's meer dan ooit worden ingezet, waardoor bedrijven de deur wijd openzetten voor meer online bedreigingen dan we eerder hebben meegemaakt. Het rapport maakt inzichtelijk dat er een kloof bestaat tussen het gebruik van API’s door bedrijven en hun vermogen1