Ziekenhuizen melden bijna dagelijks datalekken

zorg

Ziekenhuizen melden bijna dagelijks datalekken bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Sinds 1 januari zijn 304 datalekken door Nederlandse ziekenhuizen gemeld.

Dit bevestigd de Autoriteit Persoonsgegevens na berichtgeving in Trouw. Hoeveel ziekenhuizen datalekken hebben gemeld en om wat voor soort datalekken het gaat wil de Autoriteit Persoonsgegevens niet melden, aangezien hieruit mogelijk kan worden afgeleid welke ziekenhuizen door de datalekken zijn getroffen.

Meldplicht datalekken

Op 1 januari 2016 is de meldplicht datalekken ingevoerd. Deze wet verplicht organisaties die omgaan met persoonsgegevens bij de Autoriteit Persoonsgegevens melding te maken van datalekken. Het gaat hierbij niet alleen om gevallen waarbij data op straat is komen te liggen, maar ook om situaties waarbij data mogelijk gemanipuleerd of vernietigd is. In totaal zijn tot nu toe 4.700 meldingen bij de Autoriteit Persoonsgegevens binnengekomen, waarvan 304 meldingen van ziekenhuizen.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) wijst erop dat de alertheid bereidheid onder ziekenhuizen om melding te doen van datalekken groot is. Ook als er twijfel is of een datalek onder de meldplicht valt wordt hierdoor melding gemaakt van dit lek. De NVZ wil niet zeggen of het aantal meldingen reden is tot zorg, aangezien het cijfer niet kan worden vergeleken met eerder jaren.