Crisis in cyberbeveiligingsvaardigheden: Kaspersky Lab en European Schoolnet debatteren over de toekomst van een essentieel vakgebied

NL-Kaspersky-Cyberskills-Re

De wereldwijde IT-beveiligingssector wordt in 2020 geconfronteerd met een kritiek tekort van 1,5 miljoen informatiebeveiligingsprofessionals. Actie is dringend noodzakelijk om de steeds breder wordende kloof in vaardigheden aan te pakken. Dit was het belangrijkste gesprekspunt tijdens een eendaags evenement, georganiseerd door European Schoolnet en Kaspersky Lab, gericht op de crisis in de cyberbeveiligingssector en manieren om het vakgebied toekomstbestendig te maken.

Het evenement vond plaats in het Future Classroom Lab, een inspirerende leeromgeving in Brussel. Het gaf de belangrijkste belanghebbenden de gelegenheid te bespreken hoe meer jongeren gestimuleerd kunnen worden een carrière te kiezen in cyberbeveiliging. Alleen op deze manier kan de veiligheid van onze online omgeving de komende jaren gewaarborgd worden. Uit rapporten komen schattingen naar voren dat de mondiale vraag naar deskundigen op het gebied van cyberbeveiliging het aanbod ervan tegen het eind van het decennium met een derde zal overtreffen. Deskundigen kwamen bijeen om beter te begrijpen hoe de industrie, opleiders en overheden samen kunnen werken aan het overbruggen van deze groeiende vaardigheidskloof.

Het evenement, dat samenviel met Computer Science Education week, bestond uit twee afzonderlijke sessies. De ochtendsessie bestond, naast bijdragen van Kaspersky Lab en European Schoolnet, uit een paneldiscussie en een rondetafelgesprek met sprekers van de Europese Commissie, Deloitte, Robert Half en de Universiteit van Namen. In de middag richtte een interactieve co-creatie workshop zich op het ontwikkelen van meer diepgaand begrip omtrent de troeven van een loopbaan in cyberbeveiliging en het ontwerpen van manieren om deze beter te communiceren naar jongeren.

Enkele van de belangrijkste uitdagingen die de panelleden benadrukten waren: het algemene gebrek aan bewustzijn van loopbaantrajecten in cyberbeveiliging; het gebrek aan samenwerking tussen universiteiten en het bedrijfsleven om duidelijke trajecten voor de beroepsbevolking te waarborgen; de vermeende moeilijkheden van het vak, waaronder de uitdagende aard van het werk en het relatieve gebrek aan beloning of waardering voor het kritisch belangrijke werk dat wordt verricht.

“Ik vergelijk cyberbeveiligingsprofessionals met keepers. Ze dragen een groot deel van de verantwoordelijkheid voor het succes van hun team, maar ze krijgen niet noodzakelijkerwijs dezelfde erkenning als aanvallende spelers. En helaas is het zo dat als er iets mis gaat, het ook vreselijk mis kan gaan en ze vaak de schuld krijgen. Cyberbeveiligingsmensen hebben tegenwoordig een enorme verantwoordelijkheid. Dat kan sommige jongeren afschrikken", aldus professor Jean-Noel Colin van de Universiteit van Namen.

Uit Kaspersky Labs recente onderzoek naar de omvang van de crisis, "The Cybersecurity Skills Gap: A Ticking Time Bomb", blijkt dat een overweldigend aantal IT-beveiligingsfunctionarissen (93%) erkent dat het vak mee moet evolueren met het huidige en toekomstige landschap, en 87% is het ermee eens dat jongeren nodig zijn om te helpen bij het bestrijden van cybercriminaliteit. Nu jongere generaties dichter op de technologie zitten dan ooit tevoren, kan technisch talent verloren gaan wanneer deze interesse niet goed wordt gekanaliseerd of aangewend. Erger nog, jonge mensen kunnen geneigd zijn om hun vaardigheden aan te wenden voor criminele doeleinden.

"De vaardighedenkloof in cyberbeveiliging is een dringend probleem dat ons allen aangaat, aangezien we in toenemende mate digitale levens leiden", zegt Martijn Van Lom, General Manager Kaspersky Lab Benelux. "De kloof kan alleen worden overbrugd door een gezamenlijke inspanning van zowel de industrie als het onderwijs. Alleen dan krijgen we jongeren enthousiast over een carrière in cyberbeveiliging. Daarom zijn evenementen als deze een belangrijke stap voorwaarts, omdat samenwerkingsideeën en inspanningen samenkomen om de uitdaging frontaal aan te gaan".

Kaspersky Lab werd onlangs lid van de Digital Skills and Jobs Coalition van de Europese Commissie. Dit multi-stakeholder partnerschap richt zich op het aanpakken van het gebrek aan digitale vaardigheden in Europa. De organisatie bouwt voort op de werkzaamheden van de Grand Coalition for Digital Skills and Jobs.