Duitse technologie- en staalgigant ThyssenKrupp getroffen door cyberspionage

hacker

De Duitse technologie- en staalfabrikant ThyssenKrupp is eerder dit jaar slachtoffer geworden van cyberspionage. Hierbij zijn bedrijfsgeheimen van de organisatie in handen gevallen van de aanvallers.

Dit maakt ThyssenKrupp bekend tegenover het Duitse Wirtschaftwoche. Het bedrijf spreekt van een professionele aanval die was gericht op verschillende afdelingen van de organisatie. Het gaat hierbij om bedrijfsonderdelen die zich richten op de productie van onderzeeërs, grote fabrieken en energiecentrales.

Backdoors

Bij de aanval zijn verschillende backdoors op aanvallen systemen geïnstalleerd. Vermoedelijk wilden de aanvallers dan ook langere tijd toegang houden tot het systeem en hoopten zij dat hun aanval onopgemerkt zou blijven. De cyberaanval vond in februari 2016 plaats en werd in april door het beveiligingsteam van ThyssenKrupp ontdekt. De aanval is uitgevoerd vanaf locaties in zowel Argentinië, Europa, India en de Verenigde Staten. Het beveiligingsteam van ThyssenKrupp vermoedt dat de aanvallers uit Zuidoost-Azië afkomstig zijn.

Bij de aanval zijn bedrijfsgeheimen buitgemaakt door de aanvallers. Het gaat hierbij onder andere om projectgegevens, waaronder technische kennis en onderzoeksresultaten. Meerdere afdelingen zijn slachtoffer van de datadiefstal.

Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.