‘We bewaken de balans tussen performance en veiligheid van een netwerk’

De groei in het aantal WiFi-netwerken is er nog lang niet uit. Het Internet of Things (IoT) staat pas aan het begin van haar ontwikkeling, denkt Spencer Hinzen, directeur Business Development EMEA bij Brocade. Veiligheid en betrouwbaarheid vormen daarbij uiteraard belangrijk issues. Privacy moet gewaarborgd zijn, maar ook de applicaties die op de netwerken draaien, moeten altijd bereikbaar zijn. Nieuwe technologieën staan te dringen om netwerken slimmer en sneller te maken.

SpencerHinzen_RuckusWireless_3_HR_410x615-200x300 Spencer Hinzen

De cijfers liegen er niet om; er is ruimte voor groei voor een netwerkonderneming als Brocade. In 2025 genereren we 25 keer meer bandbreedte dan nu. De mobiele gebruiker opent nu zes keer meer webpagina’s en activeert veertien keer meer megabytes aan applicaties dan in 2013. De verwachting is dat die groei nog jaren doorgaat. Hinzen: “Dat komt met name door video; we gaan meer video bekijken, maar ook meer communiceren via video. Er zullen ook meer en meer apparaten op de infrastructuur aangesloten worden. IoT wordt enorm, sensortechnologie neemt een grote vlucht. Al die data moet uiteraard wel op de goede plek terechtkomen. Daar zien we voor ons een belangrijke rol”.

Brocade, dat onlangs netwerkspecialist Ruckus Wireless heeft overgenomen, helpt bedrijven en instellingen aan de juiste hard- en software voor een veilig netwerk. Het bedrijf levert netwerkoplossingen voor organisaties die daarmee hun netwerken om kunnen bouwen tot platformen voor bedrijfsinnovatie. Naast marktleider in de hospitality is het bedrijf ook een belangrijke speler in de zorg. “We zijn nu nummer één in hospitality; hotels, campings, resorts. Daarin hebben we een marktaandeel van boven de 70 procent. Nu richten we ons op educatie en wat we noemen Multiple Dwelling Units. Dat zijn hotelomgevingen die geen hotels zijn, zoals zorginstellingen, studentenhuizen, kazernes, gevangenissen. Die omgevingen lijken sterk op elkaar.”

Om netwerken veiliger en sneller te maken zet Brocade vol in op nieuwe technologieën die de laatste maanden en jaren sterk ontwikkeld worden. Nieuwe communicatietechnologie als ZigBee en Z-wave wordt steeds meer ingezet. “Al deze technologieën worden verankerd in onze producten. We zijn bijvoorbeeld al heel ver met BLE (Bluetooth Low Energy), waardoor apparaten kunnen communiceren met een fractie van de energie die voorheen nodig was.”

Wat zijn belangrijke ontwikkelingen voor jullie, komend jaar?

“Ik heb hoge verwachtingen van onze OpenG-technologie. “Mobiele en WiFi-netwerken gaan meer en meer samenwerken. OpenG geeft 4G- en straks 5G-toegang, gebaseerd op WiFi-infrastructuur. De grote uitdaging voor telecommaatschappijen is het aanbieden van een goed netwerk in grote gebouwen zoals ziekenhuizen, dat is nog steeds lastig. OpenG geeft de mogelijkheid om small cells aan WiFi access points toe te voegen, waarbij die small cells gebruik maken van de WiFi om een betrouwbaar 4G-bereik binnen de muren neer te zetten. Dat wordt op dit moment al aangeboden in de VS, omdat daar de 3.5 Gigahertzband al is vrijgegeven waarop OpenG draait. We verwachten dit op korte termijn ook in Europa te kunnen uitrollen.”

En andere trends?

Wave 2 komt tot wasdom, dat is een belangrijke ontwikkeling. Dat combineren we met onze BeamFlex en dat geeft de hoogste kwaliteit en betrouwbaarheid. Door deze combinatie kunnen we bijvoorbeeld tussen de 25 en 40 procent minder access points inzetten, waardoor de prijs voor een klant flink omlaag gaat. Daarbij is zo’n netwerk makkelijker te managen, simpelweg omdat er minder access points zijn.”

Wat zijn nu de vraagstukken rond security, bij de bouw van slimme netwerken?

“Uiteraard ontwerpen we altijd met veiligheid in het achterhoofd, maar daarin moeten we wel de balans bewaken. Encryptie en performance van een netwerk mogen elkaar niet in de weg staan. We houden uiteraard rekening met veiligheid en encryptie, en daarbij ontwerpen we onze producten zo dat de performance daar niet onder lijdt. We hebben bijvoorbeeld net een netwerk opgeleverd voor Fundis, een grote zorginstelling met achttien vestigingen. Een medewerker wil niet telkens opnieuw hoeven inloggen als hij op een andere vestiging komt, maar dat heeft natuurlijk ook een groot security-element.”

Verschilt een zorginstelling heel erg van andere soorten klanten, als je kijkt naar gebruik van netwerken?

Ja, de wensen en behoeften zijn totaal anders. De gebruikte technologieën komen wel overeen met andere markten, maar een zorginstelling heeft specifieke eisen. Location based services zijn van groot belang. Een instelling wil niet alleen weten waar zijn patiënten zijn, maar ook de locatie van verplaatsbare apparatuur is belangrijk. Daarbij zijn de eisen van een patiënt over toegang en veiligheid weer anders dan die van een verpleger, die zonder een goed functionerend netwerk zijn werk niet kan doen. Je hebt te maken met totaal verschillende gebruikersgroepen.”

Zorgt de toenemende complexiteit van dergelijke netwerken ervoor dat iedere branche eigen aanbieders krijgt?

“Deze verticale manier van werken werkt in ieder geval goed. Branches hebben inderdaad andere eisen, dus zo’n beweging zien we wel in de markt. We zien daarbij steeds meer de shift naar managed services; een bedrijf of instelling zegt wat het budget is en de zorg voor een netwerk wordt vervolgens helemaal bij ons neergelegd. Binnen de educatiemarkt werken we samen met de Odin Groep. Zij gebruiken Brocade in haar totaaloplossing voor scholen, en dat heeft ons op een heel snelle en sterke manier marktleider in Nederland gemaakt. We gaan verder in de specialisatie naar verticale markten. We zijn al sterk in overheid, semioverheid en healthcare.”

En emerging markets?

“Geografisch gezien denken we dan meteen aan Afrika, India en China. Het volume van het aantal mensen dat in de toekomst online gaat, neemt daar heel hard toe. En ze gaan meteen over op 4G en WiFi, ze slaan de stappen die we hier hebben genomen over. Genoeg uitdaging dus.”