Kamermeerderheid wil reactie van minister op onrechtmatig verklaren van bewaarplicht telecomgegevens

portretfoto-van-der-steur kopie

Een meerderheid in de Tweede Kamer vraagt minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie om een reactie op het onrechtmatig verklaren van een algemene bewaarplicht van telecomgegevens door het Europees Hof van Justitie. Tweede Kamerleden willen van de minister weten welke gevolgen deze uitspraak heeft voor het wetsvoorstel voor een nieuwe bewaarplicht.

Nederland kende eerder een bewaarplicht telecomgegevens, maar deze werd twee jaar geleden door de voorzieningenrechter in Den Haag buiten werking gesteld. Onlangs diende minister Van der Steur een wetsvoorstel in voor een vervangende bewaarplicht voor telecomgegevens. Het Europees Hof van Justitie oordeelt in een recente Britse en Zweedse rechtszaak over dataretentie echter dat een dergelijke bewaarplicht onrechtmatig is.

Tweede Kamerlid Gesthuizen (SP) vraagt minister Van der Steur daarom om een reactie (pdf). Ook de VVD, PvdA, D66 en GroenLinks hebben zich achter dit verzoekt geschaard.

Lees ook
Hoe smishing misbruik maakt van populaire mobiele providers

Hoe smishing misbruik maakt van populaire mobiele providers

Smishing is een lastig probleem; vervalste berichten zijn vaak niet te onderscheiden van echte updates en meldingen. Maar een oplossing hiervoor vinden is essentieel om het vertrouwen in mobiele communicatie te behouden."

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatie-oplossingen, maakt bekend dat Bolletje heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kunnen alle 200 werknemers met een mailaccount op een veilige en gebruiksvriendelijke wijze privacygevoelige informatie delen.

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

93 procent van de Europese medische organisaties heeft e-health-oplossingen geïmplementeerd, zoals monitoring op afstand via wearable devices en realtime communicatie met patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky onder 389 zorgorganisaties uit 36 landen, waaronder 99 zorgverleners uit Europa en 10 in Nederland, naar het gebruik van e-healt1