5.500 datalekken gemeld bij Autoriteit Persoonsgegevens

Bijna 5.500 datalekken zijn dit jaar door bedrijven en andere organisaties gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De meeste meldingen zijn afkomstig uit de sectoren gezondheid & welzijn (zoals zorgverzekeraars, ziekenhuizen), financiële dienstverlening (onder andere banken, verzekeraars) en openbaar bestuur (waaronder gemeenten).

Dit maakt de AP bekend. Sinds 1 januari 2016 is de meldplicht datalekken van kracht. Deze wet verplicht bedrijven en andere organisaties bij de AP melding te maken van datalekken. Daarnaast moeten ook getroffen gebruikers in sommige gevallen op de hoogte worden gesteld van dergelijke incidenten. In veel gevallen worden bij de AP datalekken gemeld waarbij gegevens onbedoeld bij iemand terecht zijn gekomen. Denk hierbij aan een brief die verkeerd is bezorgd, een e-mail die verkeerd is geadresseerd of een klant die in een klantportaal onbedoeld gegevens van een andere klant kan inzien. Daarnaast wordt regelmatig melding gemaakt van USB-sticks en laptops met gevoelige informatie die worden verloren of gestolen.

Van de ruim 5.500 meldingen die in 2016 zijn binnengekomen zijn er ruim 4.000 nader door de AP onderzocht. Naar enkele tientallen meldingen wordt nader onderzoek gedaan. Deze onderzoeken lopen nog.

Meer over
Lees ook
Proofpoint 2023 Voice of the CISO-rapport: Personeelsverloop verergert dataverlies

Proofpoint 2023 Voice of the CISO-rapport: Personeelsverloop verergert dataverlies

Proofpoint, een toonaangevend cybersecurity- en compliance-bedrijf, publiceert zijn jaarlijkse Voice of the CISO-rapport, waarin de belangrijkste uitdagingen, verwachtingen en prioriteiten van Chief Information Security Officers (CISO's) zijn onderzocht. 58% van de Nederlandse CISO's verwacht in de komende 12 maanden een cyberaanval op hun bedrijf.

Vier stappen om gevolgen datalekken en andere beveiligingsincidenten te verkleinen

Vier stappen om gevolgen datalekken en andere beveiligingsincidenten te verkleinen

Datalekken en beveiligingsincidenten zijn niet alleen vervelend, maar ook heel erg duur. Volgens het Cost of a Data Breach Report van het Ponemon Institute bedragen de gemiddelde totale kosten van een datalek rond de 3,92 miljoen dollar. En bij het gemiddelde datalek worden maar liefst 25.575 gegevensbestanden geschonden of gestolen.

Alex Pinto - de man achter het Verizon DBIR

Alex Pinto - de man achter het Verizon DBIR

Het Data Breach Investigations Report (DBIR) van Verizon bestaat al twaalf jaar. Beveiligingsspecialisten analyseren voor het rapport datalekken en andere beveiligingsincidenten die hebben plaatsgevonden. Door de grote hoeveelheid incidenten die geanalyseerd wordt, dit jaar meer dan veertigduizend, ontstaat een goed beeld van de werkwijze van cybe1