Onderzoekers willen toegang tot patiëntgegevens beveiligen met hartslag van patiënt

hartslag-hart-freeimages-wolf-friedmann

De elektrocardiogram (ECG) van iedere patiënt is uniek en kan hierdoor worden ingezet om patiëntgegevens te beveiligen. De ECG kan hiermee zorgen dat patiëntgegevens uitsluitend inzichtelijk zijn voor bevoegden.

Dit melden onderzoekers van de Amerikaanse Binghamton University. “De kosten en complexiteit van traditionele encryptieoplossingen hinderen de inzet hiervan in telezorg of mobiele zorg. Deze systemen vervangen in toenemende mate klinische zorgoplossingen, en wij willen een manier vinden om gevoelige medische data te beveiligen met een simpele, beschikbare en kosteffectieve methode”, aldus Zhanpeng Jin, assistent-professor elektro- en computertechniek bij de Thomas J. Watson School of Engineering and Applied Science van de Binghamton University.

ECG-gebaseerde authentificatie

Jin is één van de auteurs van de nieuwe paper ‘A Robust and Reusable ECG-based Authentication and Data Encryption Scheme for eHealth Systems’, waarin het beveiligingssysteem wordt beschreven. In het onderzoek heeft Jin samengewerkt met assistent-professor Linke Guo en hoofddocent Yu Chen van de Thomas J. Watson School of Engineering and Applied Science. Daarnaast zijn afstudeerstudenten Pei Huang en Borui Li betrokken bij het onderzoek.

“Het ECG signaal is één van de meest belangrijke en meest gebruikte fysiologische meetwaarde over de patiënt’s gezondheid die wordt verzameld en geanalyseerd”, aldus Jin. “Waar ECG-signalen worden verzameld voor klinische diagnoses en worden verzonden via netwerken naar elektronische patiëntgegevens hebben wij deze ECG-signalen strategisch hergebruikt voor data-encryptie. Dankzij deze strategie kan beveiliging en privacy worden verbeterd tegen minimale extra kosten.” In deze situatie vormt de hartslag van een patiënt de sleutel die toegang geeft tot diens medische gegevens.

Brainprint

Jin is geen onbekende op dit gebied. Eerder wist de assistent-professor een unieke identificatiemethode te ontwikkelen op basis van de hersenen van een gebruiker. Deze methode wordt ook wel een ‘brainprint’ genoemd. De nieuwe op ECG-gebaseerde identificatiemethode is hierop gebaseerd.

De ECG van een patiënt kan overigens veranderen naarmate de patiënt ouder wordt, ziek wordt of gewond raakt. De onderzoekers kijken momenteel hoe deze variabelen kunnen worden opgenomen in de identificatiemethode en zeker kan worden gesteld dat patiënten ook in deze situaties hun medische gegevens kunnen ontgrendelen. Meer informatie over het onderzoek en de identificatiemethode op basis van de ECG is hier te vinden.

Lees ook
Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatie-oplossingen, maakt bekend dat Bolletje heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kunnen alle 200 werknemers met een mailaccount op een veilige en gebruiksvriendelijke wijze privacygevoelige informatie delen.

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

93 procent van de Europese medische organisaties heeft e-health-oplossingen geïmplementeerd, zoals monitoring op afstand via wearable devices en realtime communicatie met patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky onder 389 zorgorganisaties uit 36 landen, waaronder 99 zorgverleners uit Europa en 10 in Nederland, naar het gebruik van e-healt1

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

De Chapter meetings richten zich op de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van privacyregelgeving, waaronder CCPA, CPRA, Schrems II en LGPD, en voorzien van panels van privacy professionals om operationele best practices te bespreken.