Laptop met patiëntgegevens gestolen uit OLVG West

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Een laptop met patiëntgegevens is begin januari gestolen uit het Amsterdamse ziekenhuis OLVG West. Op de laptop stonden onder andere adresgegevens en afspraken met patiënten van de afdelingen radiologie en nucleaire geneeskunde.

Dit maakt OLVG West zelf bekend in een verklaring op haar website. De gestolen laptop betreft een zogenaamde noodcomputer. Deze noodcomputers staan op verschillende afdelingen in het OLVG West en bevatten een back-up van bepaalde patiëntgegevens. De laptops zijn bedoeld om de continuïteit van de patiëntenzorg te waarborgen. Indien het elektronisch patiëntendossier om welke reden dan ook onbereikbaar is, kunnen zorgverleners via de noodcomputers alsnog bij de patiëntgegevens. De gestolen laptop stond uit het zicht en was daarnaast bevestigd aan een beveiligingskabel bedoeld om diefstal te voorkomen. Deze kabel is met geweld doorgeknipt, waarna de laptop is weggenomen.

Inloggegevens

Naast de laptop zijn mogelijk ook de inloggegevens van deze laptop gestolen uit het ziekenhuis. “Wij houden er rekening mee dat de dief ook de inloggegevens heeft bemachtigd. Deze lagen ten behoeve van de snelheid van handelen bij nood in de buurt van de computer. Het in de buurt van computers houden van inloggegevens is nadrukkelijk in strijd met het beleid van OLVG, maar dit beleid is hier helaas niet nagevolgd”, schrijft OLVG op haar website.

Betrokken patiënten zijn over het datalek per brief geïnformeerd door het ziekenhuis. Ook is het incident gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens en is bij de politie aangifte gedaan van diefstal. Zowel de politie als OLVG West start een onderzoek naar het incident.

Lees ook
Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatie-oplossingen, maakt bekend dat Bolletje heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kunnen alle 200 werknemers met een mailaccount op een veilige en gebruiksvriendelijke wijze privacygevoelige informatie delen.

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

93 procent van de Europese medische organisaties heeft e-health-oplossingen geïmplementeerd, zoals monitoring op afstand via wearable devices en realtime communicatie met patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky onder 389 zorgorganisaties uit 36 landen, waaronder 99 zorgverleners uit Europa en 10 in Nederland, naar het gebruik van e-healt1

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

De Chapter meetings richten zich op de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van privacyregelgeving, waaronder CCPA, CPRA, Schrems II en LGPD, en voorzien van panels van privacy professionals om operationele best practices te bespreken.