Persoonsgegevens van 5.700 patiënten Gezondheidscentrum Achtse Barrier gestolen

Persoonsgegevens van 5.700 patiënten van het Gezondheidscentrum Achtse Barrier in Eindhoven zijn in handen gevallen van een onbevoegden. De data stond opgeslagen op een laptop die is gestolen. Medische gegevens zijn niet buitgemaakt.

Het Eindhovens Dagblad (ED) meldt dat getroffen patiënten per brief door het Gezondheidscentrum Achtse Barrier zijn geïnformeerd over het incident. Met de persoonsgegevens die op de gestolen laptop staan is het mogelijk identiteitsfraude te plegen.

Geen medische gegevens gestolen

Het gaat uitsluitend om persoonsgegevens die thuishoren in de administratie van het gezondheidscentrum. Huisarts Maarten Klomp benadrukt tegenover het ED dat er geen medische gegevens zijn buitgemaakt bij de diefstal.

Getroffen patiënten zijn pas zes weken na het incident geïnformeerd over het datalek. Dit is gebeurd in overleg met de Autoriteit Persoonsgegevens en conform de regels van deze privacytoezichthouder. “Achteraf denk ik dat we meer haast hadden moeten maken”, zegt Klomp tegen het ED.

Overstap naar cloud systeem

Ook geeft Klomp aan dat er voor de diefstal al een systeem is aangeschaft waarmee alle persoonsgegevens voortaan in de cloud worden opgeslagen en dus niet meer op individuele laptops staan. Deze oplossing was ten tijde van de diefstal echter nog niet in gebruik genomen. Om welke oplossing het gaat is onduidelijk.

Lees ook
Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatie-oplossingen, maakt bekend dat Bolletje heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kunnen alle 200 werknemers met een mailaccount op een veilige en gebruiksvriendelijke wijze privacygevoelige informatie delen.

Sociaal ontwikkelbedrijf Ergon houdt communicatie veilig met Zivver

Sociaal ontwikkelbedrijf Ergon houdt communicatie veilig met Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatieoplossingen, maakt bekend dat Ergon heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kan een selecte groep medewerkers die met persoonsgevoelige informatie van werkzoekenden werkt, op een veilig manier gegevens mailen naar de betrokken instanties.

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

93 procent van de Europese medische organisaties heeft e-health-oplossingen geïmplementeerd, zoals monitoring op afstand via wearable devices en realtime communicatie met patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky onder 389 zorgorganisaties uit 36 landen, waaronder 99 zorgverleners uit Europa en 10 in Nederland, naar het gebruik van e-healt1