Cybercrimineel krijgt acht jaar gevangenisstraf voor leegroven van geldautomaten

pinautomaat-eu

Een Turkse man moet acht jaar de Amerikaanse gevangenis in voor het uitvoeren van cyberaanvallen op geldautomaten wereldwijd. Met de aanvallen zou 55 miljoen dollar zijn buitgemaakt.

Dit meldt Reuters. De man wordt gezien als het brein achter een drietal aanvallen op geldautomaten waarbij forse geldbedragen zijn buitgemaakt. De verdachte brak samen met handlangers in op databases van banken, waarna het opnamelimiet van betaalkaarten werd verwijderd. Vervolgens werd met behulp van gegevens van nietsvermoedende gebruikers geld opgenomen bij banken verspreid over de hele wereld. Zo werd bijvoorbeeld 40 miljoen dollar gestolen van Bank Muscat uit Oman via 36.000 transacties die zijn uitgevoerd in 24 verschillende landen. Het gaat dus om een gecoördineerde en omvangrijke operatie.

De veroordeelde cybercrimineel is eerder in Turkije schuldig bevonden aan fraude met betalingskaarten. De aanvallen waar de man nu in de Verenigde Staten (VS) voor is veroordeeld zijn gepleegd terwijl de man op borgtocht vrij was. De verdachte moet in Turkije nog een deel van zijn straf uitzitten. Zodra hij zijn straf in de VS heeft uitgezeten wordt de man daarom uitgeleverd aan Turkije.

Meer over
Lees ook
Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.