25% van de webapps bevat tenminste 8 kwetsbaarheden uit OWASP Top 10

25% van alle webapplicaties is nog steeds kwetsbaar voor tenminste acht beveiligingsproblemen uit de OWASP (Open Web Application Security Project) Top 10. 80% van de applicaties bevat tenminste één beveiligingslek.

Dit blijkt uit onderzoek van Contrast Security. De OWASP Top 10 is bedoeld om veelvoorkomende beveiligingsproblemen in kaart te brengen, zodat ontwikkelaars deze gericht kunnen aanpakken. In de praktijk blijkt het echter dus nog vaak fout te gaan. De top 5 meest voorkomende kwetsbaarheden zijn volgens het beveiligingsbedrijf:

  • Gevoelige data is toegankelijk (69% van de applicaties)
  • Cross-site request forgery (55% van de applicaties)
  • Gebrekkige authentificatie en sessiebeheer (41% van de applicaties)
  • Verkeerd geconfigureerde beveiliging (37% van de applicaties)
  • Het ontbreken van toegangscontrole op basis van functie (33% van de applicaties)

Zorgwekkend

In een reactie noemt Jeff Williams, CTO en medeoprichter van Contrast Security, de bevindingen uit het onderzoek zorgwekkend. Williams wijst erop dat deze kwetsbaarheden allen al ruim een decennium zijn gedocumenteerd in de OWASP Top 10. Desondanks komen de kwetsbaarheden nog steeds voor in moderne applicaties.

Het bedrijf heeft daarnaast de aanwezigheid van de verschillende kwetsbaarheden in de populaire programmeertalen Java en .NET in kaart gebracht. Hieruit blijkt dat cross-site request forgery vaker voorkomt bij Java-applicaties (69%) dan .NET-applicaties (31%). Java-applicaties (14%) hebben echter fors minder vaak te maken met verkeerd geconfigureerde beveiligingsfeatures dan .NET (73%). Dit is volgens Contrast Security vooral te danken aan het feit dat .NET-applicaties veel meer vertrouwd op configuratie dan Java-applicaties.

Code-injectie

Ook blijken .NET-applicaties (17%) minder vaak kwetsbaar te zijn voor de injectie van code dan Java-applicaties (38%). Contrast Security waarschuwt dat dit risico’s met zich meebrengt, aangezien de code-injectie als springplank voor grootschaligere cyberaanvallen kan dienen.

Meer over
Lees ook
Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec Inc., technologieleverancier van oplossingen voor unified security, openbare veiligheid, operations en business intelligence, heeft een nieuwe versie aangekondigd van haar unified security platform Security Center.

Wegiz belangrijke stap voor digitale beveiliging zorgsector

Wegiz belangrijke stap voor digitale beveiliging zorgsector

De kogel is door de kerk! In navolging van de Tweede Kamer stemde ook de Eerste Kamer op 19 april 2023 vóór de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz). Dit houdt in dat de uitwisseling van patiëntgegevens tussen zorgaanbieders voortaan verplicht elektronisch verloopt.

DigiCert onderzoek onderstreept belang digitaal vertrouwen voor bedrijfsresultaten en klantloyaliteit

DigiCert onderzoek onderstreept belang digitaal vertrouwen voor bedrijfsresultaten en klantloyaliteit

DigiCert, de leverancier van digitaal vertrouwen, heeft het onderzoek 'Digitaal vertrouwen: de stand van zaken in 2022' gepubliceerd. Daaruit blijkt dat bijna de helft van de consumenten (47%) al eens is overgestapt naar een ander bedrijf doordat ze het vertrouwen in de digitale beveiliging van een bedrijf verloren. Als bedrijven hun digitaal vert1