Aanvaller steelt 370.000 Zerocoins via typefout in broncode

370.000 Zerocoins zijn buitgemaakt door een aanvaller. De digitale valuta is omgerekend zo’n 410.000 euro waard.

Dit heeft het team achter de Zerocoin bekend gemaakt. De diefstal kon plaats vinden door een simpele spelfout, waarbij per ongeluk één extra karakters is toegevoegd aan de broncode. Deze fout stelde de aanvaller in staat zelf Zerocoins te genereren. Via deze methode wist de aanvaller in een periode van enkele weken 370.000 Zerocoins aan te maken.

Wekenlang niet opgemerkt

Opvallend is dat de aanvaller wekenlang Zerocoins heeft kunnen aanmaken zonder dat dit door het team achter Zerocoins is opgemerkt. Het team noemt de aanvaller dan ook ‘zeer geavanceerd’ en stelt dat deze veel maatregelen heeft genomen om zijn digitale sporen te verbergen. Zo heeft de aanvaller een groot aantal nieuwe accounts aangemaakt bij cryptocurrency exchanges en transacties over deze accounts gespreid om geen alarmbellen te laten afgaan.

Het team achter Zerocoin benadrukt dat de aanval mogelijk is geweest door een fout in de broncode, en niet in de cryptografie die wordt gehanteerd. Ook is de anonimiteit van Zerocoin gebruikers volgens het team niet in gevaar. Het team heeft al bekend gemaakt ondanks de aanval geen Zerocoins ongeldig te zullen maken en op korte termijn met een nieuwe update te komen.

Meer over
Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.