Privacytoezichthouders nemen Windows 10 onder de loep

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) start een onderzoek naar de verwerking van persoonsgegevens via Windows 10 door Microsoft. De privacywaakhond is bezorgd dat Microsoft hierbij fundamentele privacyregels niet naleeft. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met privacytoezichthouders uit Beieren, Frankrijk, Hongarije, Slovenië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Microsoft kondigde onlangs nog aan gebruikers meer controle te geven over wat Microsoft met hun gegevens mag doen. De privacytoezichthouders hebben de Amerikaanse IT-gigant al per brief laten weten deze maatregelen te waarderen. Desondanks blijven de toezichthouders bezorgd over de hoeveelheid en soorten gegevens die Microsoft via het besturingssysteem Windows 10 verzameld en verwerkt. Het onderzoek moet dit in kaart brengen. Daarnaast uiten de partijen zorgen over de standaardinstellingen en het gebrek aan controle van mensen over wat Microsoft met hun gegevens doet.

Gebruikers volledig informeren

De toezichthouders stellen dat mensen alleen rechtsgeldige toestemming kunnen geven voor het verwerken van hun persoonsgegevens als zij hier volledig over zijn geïnformeerd, precies weten waar zij toestemming voor geven en deze toestemming vrij hebben kunnen geven. Microsoft moet dan ook duidelijk uitleggen welke soorten persoonsgegevens het bedrijf voor welke doeleinden verzameld en verwerkt. Daarnaast hebben de toezichthouders aangegeven dat Microsoft alleen persoonsgegevens mag verzamelen voor ‘welbepaalde, uitdrukkelijk omgeschreven en gerechtvaardigde doelen’.

De brief die de privacytoezichthouders naar Microsoft hebben gestuurd over het onderzoek is hier te vinden.

Lees ook
Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatie-oplossingen, maakt bekend dat Bolletje heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kunnen alle 200 werknemers met een mailaccount op een veilige en gebruiksvriendelijke wijze privacygevoelige informatie delen.

Sociaal ontwikkelbedrijf Ergon houdt communicatie veilig met Zivver

Sociaal ontwikkelbedrijf Ergon houdt communicatie veilig met Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatieoplossingen, maakt bekend dat Ergon heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kan een selecte groep medewerkers die met persoonsgevoelige informatie van werkzoekenden werkt, op een veilig manier gegevens mailen naar de betrokken instanties.

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

93 procent van de Europese medische organisaties heeft e-health-oplossingen geïmplementeerd, zoals monitoring op afstand via wearable devices en realtime communicatie met patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky onder 389 zorgorganisaties uit 36 landen, waaronder 99 zorgverleners uit Europa en 10 in Nederland, naar het gebruik van e-healt1