Internationale techbedrijven voor 100 miljoen dollar opgelicht

Handboeien

Twee grote internationale techbedrijven zijn opgelicht door een oplichter die zich voordeed als een Aziatische hardwarefabrikant. De bedrijven hebben in totaal ruim 100 miljoen dollar overgemaakt naar de oplichter. De Litouwse politie heeft een verdachte gearresteerd in de zaak.

Dit meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie. Het is niet duidelijk om welke twee techbedrijven het gaat. Wel is duidelijk dat het ene bedrijf internet-gerelateerde producten en diensten levert, terwijl het andere bedrijf actief is met een sociaal netwerk. Beide bedrijven zouden wereldwijd actief zijn. Gezien het geldbedrag dat is buitgemaakt lijkt het om grote bedrijven te gaan.

Variant op Business Email Compromise

Het Amerikaanse ministerie van Justitie meldt dat het gaat om een geval van Business Email Compromise (BEC), in Nederland ook wel CEO-fraude genoemd. Hierbij doet een oplichter zich voor als een hooggeplaatste manager van een bedrijf en verzoekt een medewerker van de financiële afdeling een groot geldbedrag over te schrijven. In dit specifieke geval is een variant op BEC ingezet, waarbij de aanvaller zich voordeed als een Aziatische hardwarefabrikant. Om zijn verhaal geloofwaardiger te maken zou de oplichter een bedrijf hebben geregistreerd onder een naam die veel lijkt op die van een legitieme hardwarefabrikant. Om welke fabrikant het gaat is niet bekend gemaakt.

De verdachte is aangeklaagd wegens fraude, witwassen en identiteitsfraude. Voor fraude en witwassen kan de man een celstraf van maximaal 20 jaar opgelegd krijgen. De minimumcelstraf op identiteitsdiefstal is twee jaar.

Meer over
Lees ook
Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.