Tweede Kamer getroffen door ransomware

malware

De Tweede Kamer is getroffen ransomware. Inmiddels zouden back-ups zijn teruggeplaatst en de problemen grotendeels zijn opgelost. Het is onduidelijk of data door de besmetting verloren is gegaan.

Dit bevestigt D66-Kamerlid Kees Verhoeven op Twitter.

Weinig details bekend

Details over de besmetting zijn niet bekend gemaakt. Zo is onduidelijk om welke ransomware het precies gaat en is onduidelijk of data permanent verloren is gegaan door de uitbraak. Wel meldt een woordvoerder van de Tweede Kamer aan Tweakers dat de malware op maandagmiddag 27 maart rond 16:00 uur werd ontdekt. In een reactie hierop heeft de ICT-dienst van de Tweede Kamer de e-mail waarmee de ransomware is verspreid geblokkeerd. Gebruikers die de e-mail al hadden binnengehaald is geadviseerd de bijlagen niet te openen.

De woordvoerder laat weten dat er ‘passende maatregelen’ zijn genomen naar aanleiding van de ransomware-besmetting. Het is niet duidelijk om welke maatregelen het precies gaat. Wel laat de woordvoerder weten dat de ICT-dienst back-ups heeft teruggezet.

Lees ook
"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

In het recente onderzoek 'Het portret van de moderne informatiesecurityprofessional' deed Kaspersky onderzoek naar het wereldwijde tekort aan cybersecuritypersoneel. Zo onderzocht het de exacte redenen waarom bedrijven te weinig cybersecuritydeskundigen hebben.

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint Inc., kondigt de algemene beschikbaarheid aan van Adaptive E-mail Data Loss Prevention (DLP), voor het automatisch detecteren en voorkomen van onbedoeld en opzettelijk dataverlies via email – voordat het een kostbare fout wordt voor organisaties.

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Het gebruik van malware dat detectiemethoden probeert te omzeilen (‘evasive malware’) is het laatste kwartaal van 2023 fors gestegen. Daarnaast hebben hackers het steeds vaker voorzien op Exchange-mailservers. Het aantal ransomwarebesmettingen blijft wel verder afnemen, waarschijnlijk door diverse internationale inspanningen.