Rotterdamse gemeenteraad: ’Beveiligingsproblemen zo snel mogelijk oplossen’

pixabay-hacker-1944688_960_720

De Rotterdamse gemeenteraad wil dat de beveiligingsproblemen bij de gemeente Rotterdam zo snel mogelijk worden gedicht nu een rapport hierover is uitgelekt. Uit dit rapport blijkt dat kwaadwillenden onder andere de agenda en e-mail van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb kunnen inzien.

Het rapport van de Rotterdamse Rekenkamer is gisteren gepubliceerd door de Volkskrant. In een reactie hierop tegenover RTV Rijnmond noemt de Rotterdamse gemeenteraad het wrang dat het rapport juist door een lek openbaar is geworden. De publicatie van het rapport werd eerder uitgesteld nadat het Rotterdamse college naar de rechter dreigde te stappen indien de Rotterdamse Rekenkamer het rapport openbaar zou maken.

Agenda en e-mail van Aboutaleb

Uit het rapport blijkt dat de IT-beveiliging bij de gemeente Rotterdam ernstige gebreken vertoond. Zo kunnen kwaadwillenden toegang verkrijgen tot zowel de agenda als e-mail van burgemeester Aboutaleb. Dit brengt de veiligheid van de burgemeester in gevaar, aangezien hij al enkele jaren zwaar wordt beveiligd. Ook blijken veiligheidsprotocollen inzichtelijk te zijn voor onbevoegden.

Daarnaast blijken kwaadwillenden de mogelijkheid te hebben uit naam van Aboutaleb e-mails te versturen. Ook wisten onderzoekers beheerderswachtwoorden te achterhalen, waardoor zij als beheerder konden inloggen op de ICT-systemen van de gemeente Rotterdam. Kwaadwillenden kunnen hierdoor allerlei gegevens over Rotterdamse burgers in handen krijgen.

Twee jaar geleden al gewaarschuwd

Opvallend is dat Fox-IT de gemeente Rotterdam al twee jaar geleden heeft gewaarschuwd voor de beveiligingsproblemen met zowel de agenda als het e-mailaccount van Aboutaleb. Dit was volgens het beveiligingsbedrijf te wijten aan het ontbreken van versleuteling op zowel computers als harde schijven. Daarnaast zou verouderde software worden gebruikt.

“Ik moet er niet aan denken dat hackers er met gegevens van de Rotterdammers vandoor gaan en daar kwalijke dingen mee gaan doen. Er is onvoldoende ingegrepen door de wethouders en dat moet nu veranderen”, zegt PvdA-raadslid Leo Bruijn tegenover RTV Rijnmond. VVD-raadslid Maarten van de Donk voegt toe: "De uitkomsten lijken erger dan we hoopten. Het lijkt erop dat er heel weinig aan gedaan is."

'Al jaren onvoldoende ingegrepen'

"Het uitgelekte rapport van de Rekenkamer drukt de gemeente nog eens met de neus op de feiten dat de computersystemen al jaren niet veilig genoeg zijn en dat daar al jaren onvoldoende wordt ingegrepen", aldus Van de Donk. "De raadsleden zijn eensgezind dat nu zo snel mogelijk het college actie moet ondernemen."

Meer over
Lees ook
De digital decade: wat betekent dit voor de EU, de infrastructuur en de digitale diensten van morgen?

De digital decade: wat betekent dit voor de EU, de infrastructuur en de digitale diensten van morgen?

Het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie prioriteert de digitale transitie in 2024. Wat kunnen we verwachten van de toekomst? Hoe zal technologie ten dienste staan van burgers en organisaties?

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

In het recente onderzoek 'Het portret van de moderne informatiesecurityprofessional' deed Kaspersky onderzoek naar het wereldwijde tekort aan cybersecuritypersoneel. Zo onderzocht het de exacte redenen waarom bedrijven te weinig cybersecuritydeskundigen hebben.

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint Inc., kondigt de algemene beschikbaarheid aan van Adaptive E-mail Data Loss Prevention (DLP), voor het automatisch detecteren en voorkomen van onbedoeld en opzettelijk dataverlies via email – voordat het een kostbare fout wordt voor organisaties.