Mobotix introduceert snellere en intelligentere Mx6 outdoor-dualcamera's

Met de outdoor-dualcamera's M16, D16, S16 en V16 introduceert Mobotix de nieuwe 6MP-cameraserie Mx6. Het uiterlijk van dit model is ten opzichte van de nog steeds beschikbare x15-camera's onveranderd gebleven. De Mx6 is echter voorzien van een snellere processor en intelligentere camerasoftware.

De Mx6-serie gebruikt een krachtigere processor, die bij dezelfde resolutie tot en met twee keer zoveel beeldopnames per seconde levert. Er worden bijvoorbeeld tot 34 beelden per seconde in full HD opgenomen, waardoor de camera’s snelle bewegingen beter registreert. De nieuwe cameraserie is niet alleen sneller, maar heeft ook aanzienlijk meer capaciteit voor softwaretoepassingen, zoals een 3D-bewegingsanalyse en kentekenplaatherkenning in de camera. Mobotix belooft regelmatig software-updates uit te brengen om het prestatievermogen van de intelligente camera’s tijdens de levensduur te verbeteren en de camera’s toekomstbestendig te maken.

Beelden in MxPEG en H.264

De Mx6-serie levert videogegevens in drie verschillende formaten: MxPEG, MJPEG en voor het eerst ook in H.264. Zo kunnen Mobotix-gebruikers de correcte codec voor hun toepassing selecteren en bijvoorbeeld met MxPEG voldoen aan de vereisten voor een hoge beeldkwaliteit, of met H.264 aan de compatibiliteit met een industriestandaard. Bovendien bieden de Mx6-camera's nu al basisfuncties van de globale en open interfacestandaard ONVIF. De volledige ONVIF-compatibiliteit wordt met één van de volgende firmware-updates bereikt.

Het nieuwe camerasysteem Mx6 is door RTSP/Multicast flexibeler en krachtiger. Multicast maakt de gelijktijdige toegang tot de camera van een willekeurig aantal gebruikers mogelijk, zonder dat daardoor de frame rate wordt verlaagd. "Voor onze partners en eindklanten biedt het nieuwe camerasysteem met H.264/ONVIF nieuwe toepassings- en integratiemogelijkheden”, licht Mobotix CTO, dr. Oliver Gabel, toe.

Stapsgewijze introductie nieuwe cameraserie

Eerst worden de dual-cameramodellen D16, M16, S16 en V16 geïntroduceerd. Deze bieden de meest uitgebreide functionaliteit en zijn vooral geschikt voor gebruik buiten. Dankzij het modulaire systeem met verschillende sensor- en lensopties, zijn alle dual-camera’s van Mobotix naar behoefte te configureren.

De allround Dual M16 levert in de standaarduitvoering met twee lichtgevoelige sensormodules ook bij beperkte lichtomstandigheden zowel heldere kleurenvideo's als contrastrijke zwart/wit-video's. De elektronische omschakeling tussen dag- en nachtsysteem gebeurt automatisch (zonder bewegende delen) en bij zowel alle temperaturen als weersomstandigheden. De M16 Thermal is uitgerust met een efficiënte warmtebeeldsensor. Deze detecteert bewegende objecten ook als het volledig donker is. Een tweede optische sensormodule kan worden toegevoegd om objecten ook bij zwak licht veilig te identificeren.

Hotspots identificeren

Met ‘Thermal Radiometrie’ (TR) zijn automatisch temperatuurgebeurtenissen voor de herkenning van brand- of warmtebronnen te activeren. De thermische camera’s van Mobotix bieden tevens ‘Thermal Overlay’ om zogenaamde ‘hotspots’ in het zichtbare beeld te identificeren. Dankzij de combinatie van modulaire dubbele sensor- en flexmount-technologie dekt de S16 FlexMount twee zones af en blijft daarbij vrijwel onzichtbaar.

Met de S16 richt Mobotix zich op toepassingen waar individuele oplossingen en installatiemethoden nodig zijn en standaardcamera's tegen hun grenzen aanlopen. De D16 is een dual-dome camera met twee beeldsensoren, die dankzij met zijn verschillende weergaveopties geschikt is voor uiteenlopende toepassingen. Deze is modulair als standaard dual-dome, als 180°-variant met een extra breed panoramaoverzicht of als dag-nacht-model verkrijgbaar. In de volgende fase introduceert Mobotix een aantal single-lens modellen.

Intelligente preventie is de toekomst

Bij de nieuwe Mx6 dual-camera’s biedt Mobotix’s decentrale systeemarchitectuur extra voordelen: naast de hoge beeldkwaliteit en beveiliging tegen uitval maken de intelligente camera’s van Mobotix een betrouwbaar alarmmanagement mogelijk. De camera's analyseren alle verzamelde gegevens, herkennen gevaren, starten automatisch maatregelen om het gevaar af te wenden en voorkomen economische schade door diefstal, vandalisme of brand.

Alle niet-hemisferische camera’s van Mobotix ondersteunen tevens de onlangs geïntroduceerde MxActivitySensor 2.0 voor intelligente 3D-bewegingsdetectie. MxActivitySensor 2.0 maakt automatisch onderscheidt tussen een inbreker op een dak en bijvoorbeeld vogels, of personen die zich bij een hek of poort bevinden, versus bewegende dieren. Aan de hand hiervan bepaalt het systeem of er wel of juist geen alarmmelding wordt gegenereerd. Dit zorgt dat minder onterechte alarmmeldingen worden gecreëerd. De eveneens toegevoegde MxMultiSense-sensor registreert ook het geluidsniveau, beweging (PIR), temperatuur en helderheid in detectiegebieden die net buiten het bereik van de optische cameralenzen vallen.