Duitse cybersecurity markt biedt Nederlands bedrijfsleven groeikansen

minister-kamp

Duitsland biedt Nederlandse bedrijven volop groeikansen. Onder andere op het gebied van cybersecurity kan Nederland haar sterke internationaal concurrentiepositie verder uitbouwen.

Dit blijkt uit het rapport ‘Export opportunities for the Dutch ICT sector to Germany’, dat minister Kamp op de Hannover Messe in ontvangst heeft genomen. Het rapport is gebaseerd op onderzoek dat KPMG in opdracht van het ministerie van Economische Zaken heeft uitgevoerd. Hieruit blijkt dat de Duitse digitale sector met name voor producten en diensten binnen het Internet of Things, big data en cybersecurity Nederland investeringskansen biedt.

Belangrijkste economische handelspartner

Minister Kamp: “Duitsland is onze belangrijkste economische handelspartner met een exportwaarde van bijna 100 miljard euro. Samen met het bedrijfsleven en brancheorganisaties verkennen we daarom voortdurend nieuwe kansen. Dit onderzoek toont aan dat er in Duitsland veel kansen liggen voor Nederlandse ondernemingen en kennisinstellingen als zij vroegtijdig blijven investeren in nieuwe, digitale technologieën. Zo blijven onze producten en diensten concurrerend en kunnen we de mogelijkheden benutten voor extra inkomsten en banen in Nederland.”

Naar verwachting groeit de markt voor Internet of Things in Duitsland met een samengestelde jaarlijkse groei van 33 procent naar een marktwaarde van vijftig miljard euro in 2020. De waarde van de wereldwijde markt wordt in dit jaar op 1.620 miljard euro geschat. De mondiale groei (23%) is echter lager dan in Duitsland. De relatief hoge groei in Duitsland biedt volgens het onderzoek van KPMG kansen voor Nederlandse bedrijven die mondiaal voorop lopen op het gebied van Internet of Things. Zo zijn Nederlandse bedrijven producent of toeleverancier van Internet of Things apparaten voor de auto-industrie, zoals navigatiesystemen en technologie voor zowel elektrische als zelfrijdende auto’s. Daarnaast richten Nederlandse organisaties zich op toepassingen in precisielandbouw, zorg (eHealth) en huishoudelijke apparaten. Naast grote bedrijven kent Nederland veel meer start-ups en scale-ups die binnen deze sector actief zijn dan Duitsland.

Big data

Ook voor big data groeit de markt in Duitsland (22%) tot 2020 naar verwachting sneller dan mondiaal (13%). De wereldwijde markt voor big data is over drie jaar ongeveer 54 miljard euro waard, terwijl de Duitse markt in 2020 naar verwachting een waarde heeft van 3,7 miljard euro. Nederlandse bedrijven hebben volgens KPMG een goede concurrentiepositie op de Duitse markt als het gaat om analytische software voor de landbouw, zorg, automotive en de infrastructuursector.

Meer over
Lees ook
"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

In het recente onderzoek 'Het portret van de moderne informatiesecurityprofessional' deed Kaspersky onderzoek naar het wereldwijde tekort aan cybersecuritypersoneel. Zo onderzocht het de exacte redenen waarom bedrijven te weinig cybersecuritydeskundigen hebben.

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint Inc., kondigt de algemene beschikbaarheid aan van Adaptive E-mail Data Loss Prevention (DLP), voor het automatisch detecteren en voorkomen van onbedoeld en opzettelijk dataverlies via email – voordat het een kostbare fout wordt voor organisaties.

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Het gebruik van malware dat detectiemethoden probeert te omzeilen (‘evasive malware’) is het laatste kwartaal van 2023 fors gestegen. Daarnaast hebben hackers het steeds vaker voorzien op Exchange-mailservers. Het aantal ransomwarebesmettingen blijft wel verder afnemen, waarschijnlijk door diverse internationale inspanningen.