APT’s wenden wipers en bestandsloze malware aan bij gerichte aanvallen

In de eerste drie maanden van 2017 was een scherpe toename te zien in de verfijning van door staatgesponsorde cyberaanvallen. Hierbij richtten dreigingsactors hun aandacht op wipers en op financiële criminaliteit. Deze en andere trends komen aan de orde in Kaspersky Lab's eerste kwartaalsamenvatting van onderzoeken naar dreigingen.

De nieuwe APT Trends-kwartaalrapporten zijn vrij beschikbaar en benadrukken belangrijke ontwikkelingen op het gebied van gerichte aanvallen, alsook nieuwe tendensen die onmiddellijke aandacht vragen van het bedrijfsleven en andere organisaties. De inhoud van het Q1-verslag is ontleend aan waarnemingen van Kaspersky Lab-deskundigen met betrekking tot activiteiten van APT-aanvallers gedurende het kwartaal.

fileless_3n-1024x650-615x390

Belangrijke punten uit het eerste kwartaalrapport van 2017 zijn:

  • Het aanwenden van wipers door APT-aanvallers, zowel voor cybersabotage als voor het verwijderen van sporen na cyberspionage-operaties.
  • APT-aanvallers diversifiëren naar gelddiefstal.
  • Bestandsloze malware wordt gebruikt bij aanvallen door zowel APT-aanvallers als cybercriminelen in het algemeen – dit helpt detectie te voorkomen en maakt forensisch onderzoek moeilijker.
Lees ook
Ernstige kwetsbaarheid in Ivanti Endpoint Manager Mobile (MobileIron Core)

Ernstige kwetsbaarheid in Ivanti Endpoint Manager Mobile (MobileIron Core)

Softwarebedrijf Ivanti heeft beveiligingsupdates uitgebracht voor een ernstige kwetsbaarheid in Ivanti Endpoint Manager Mobile (EPMM), dat vroeger bekend stond als MobileIron Core. De kwetsbaarheid, aangeduid als CVE-2023-35078, wordt actief misbruikt en krijgt een CVSS-score van 10. Dit houdt in dat het om een zeer kritieke kwetsbaarheid gaat. He1

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

DTC waarschuwde bedrijven al 35.000 keer voor cyberdreigingen

DTC waarschuwde bedrijven al 35.000 keer voor cyberdreigingen

Het Digital Trust Center (DTC), onderdeel van het ministerie van EZK, heeft sinds juni 2021 ruim 35.000 keer bedrijven proactief gewaarschuwd voor een ernstige bedrijfsspecifieke digitale dreiging of kwetsbaarheid. In de zomer van 2022 stond de teller nog op ruim 1.700 notificaties.