WannaCry ransomware in verband gebracht met Noord-Koreaanse Lazarus Group

malware

De WannaCry ransomware, ook wel WanaCry, WanaCrypt0r of WeCry genoemd, is mogelijk ontwikkeld door de Lazarus Group, een cybercrimegroepering die in verband wordt gebracht met Noord-Korea. De ransomware blijkt overeenkomsten te bevatten met malware van de Lazarus Group uit 2015.

De overeenkomsten zijn ontdekt door Neel Mehta, een beveiligingsonderzoeker van Google. De Lazarus Group is een cybercrimegroepering die ook verdacht wordt van de grootschalige cyberaanval op Sony Pictures en de diefstal van miljoenen dollars bij de Centrale Bank van Bangladesh.

Waarschijnlijk geen false flag

Kaspersky Lab heeft de bevindingen van Mehta geanalyseerd. In een blogpost stelt het Kaspersky Lab's Global Research & Analysis Team dat het mogelijk gaat om een ‘false flag’, waarbij de code bewust is opgenomen in de ransomware om de Lazarus Group verdacht te maken. Kaspersky Lab trekt dit echter in twijfel, vooral aangezien de code alleen voorkomt in WannaCry versie 1.0. Deze versie stamt uit februari 2017. In de tweede versie van de ransomware die vrijdag 12 mei voor grote problemen zorgde ontbreekt de code.

Het bedrijf noemt de ontdekking van Mehta één van de belangrijkste aanwijzigingen die kan helpen de herkomst van de WannaCry ransomware te achterhalen. Wel stelt Kaspersky Lab dat er meer onderzoek nodig is naar oudere versies van WannaCry. Het bedrijf verwacht dat dit meer duidelijkheid zal verschaffen over de mysteries rond de aanval.

Lees ook
Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Onderzoekers van Proofpoint volgen verschillende dreigingsactoren, waaronder TA427. Deze dreigingsactor is ook bekend als Emerald Sleet, APT43, THALLIUM of Kimsuky en wordt gelieerd aan Noord-Korea.

Proofpoint: TA547 richt zich op Duitse bedrijven met Rhadamanthys Stealer

Proofpoint: TA547 richt zich op Duitse bedrijven met Rhadamanthys Stealer

Onderzoekers van Proofpoint identificeren een nieuwe e-mailcampagne van TA547. Deze richt zich op Duitse bedrijven en heeft als doel het afleveren van Rhadamanthys malware

Dreigingsactoren leveren malware via YouTube

Dreigingsactoren leveren malware via YouTube

Proofpoint  Emerging Threats ziet dat de aflevering van malware voor het stelen van informatie via YouTube plaatsvindt. Voorbeelden hiervan zijn Vidar, StealC en Lumma Stealer. De aflevering vindt plaats via illegale software en cracks van videogames