Tweede Kamer uit zorgen over uitbesteden communicatiediensten aan buitenlandse partijen

spionage

De Tweede Kamer is bezorgd over het uitbesteden van cruciale communicatiediensten van de overheid aan buitenlandse providers. Kamerleden vrezen dat gevoelige overheidsdiensten hierdoor afgeluisterd kunnen worden door buitenlandse inlichtingendiensten.

Meerdere Tweede Kamerleden uiten hun zorgen tegenover De Telegraaf. Het kabinet neemt nog dit jaar een besluit over het uitbesteden van de mobiele telefonie van nagenoeg alle Nederlandse ministeries. Momenteel wordt dit verzorgd door de Britse telecomprovider Vodafone. Volgens de aanbestedingseisen voor de komende periode mag de telecomprovider opnieuw een buitenlandse partij zijn. Dit leidt tot zorgen in de Tweede Kamer.

‘Kritisch zijn’

Zo stelt D66-Kamerlid Jan Paternotte dat het kabinet kritisch moet zijn over het uitbesteden van dergelijke communicatiediensten aan buitenlandse partijen. Hierbij wijst het Kamerlid ook op de aanstaande Brexit. “Veiligheidsexperts wijzen nu al op de kans dat de Britse inlichtingendiensten via hacks zullen proberen zoveel mogelijk informatie uit andere landen te verzamelen. Dat maakt wel dat je naar een Brits bedrijf als Vodafone extra goed moet kijken bij een volgende aanbesteding”, zegt Paternotte tegen De Telegraaf.

“Iedereen met een boerenverstand ziet dat het nodig is om de herkomst van een bedrijf mee te kunnen wegen”, aldus PvdA-Kamerlid Attje Kuiken in het dagblad. “Bij dit soort zaken moet je minimale risico’s nemen”, stelt Hijink. “Desnoods moeten de aanbestedingseisen worden aangepast.” Arne Weverling, Tweede Kamerlid voor de VVD, wijst erop dat in het buitenland beter wordt gekeken naar buitenlandse aanbestedingen. Weverling noemt het interessant om te kijken welke lessen hieruit getrokken kunnen worden.

Meer over
Lees ook
Hoe smishing misbruik maakt van populaire mobiele providers

Hoe smishing misbruik maakt van populaire mobiele providers

Smishing is een lastig probleem; vervalste berichten zijn vaak niet te onderscheiden van echte updates en meldingen. Maar een oplossing hiervoor vinden is essentieel om het vertrouwen in mobiele communicatie te behouden."

Banken en telecomoperatoren lanceren digitale identiteit voor Belgen

Banken en telecomoperatoren lanceren digitale identiteit voor Belgen

Belgische banken en telecomoperatoren lanceren itsme. Deze digitale identiteit moet voor Belgen alle wachtwoorden op internet gaan vervangen, ongeacht het soort website waar wordt ingelogd. itsme is een samenwerking tussen vier grote banken en drie grote mobiele netwerkoperators in België, die hun krachten hebben gebundeld in Belgian Mobile ID. H1

Duitse rechter: 'Bewaarplicht voor telecom- en internetgegevens is in strijd met de Europese wet'

Duitse rechter: 'Bewaarplicht voor telecom- en internetgegevens is in strijd met de Europese wet'

Een bewaarplicht voor telecom- en internetgegevens is in strijd met de Europese wet. Dit oordeelt een Duitse rechter in een rechtszaak aangespannen door de Duitse ISP SpaceNet. De nieuwe bewaarplicht had op 1 juli in Duitsland van kracht moeten worden. De wet verplicht ISP’s verkeersgegevens zoals metadata van gevoerde gesprekken op te slaan voor1