Infineon implementeert post-kwantum cryptografie op een contactloze security chip

Print

Kwantumcomputers bieden grote kansen, maar brengen ook risico’s met zich mee. Zo kan de grote rekenkracht van kwantumcomputers worden ingezet om hedendaagse encryptie-algoritmes te kraken. Infineon Technologies heeft daarom de eerste implementatie van ‘post-kwantum cryptografie’ (PQC) op een commercieel beschikbare security chip ontwikkeld en gedemonstreerd.

Naar verwachting zullen de eerste cyberaanvallen waarbij gebruik wordt gemaakt van kwantumcomputers binnen 15 tot 20 jaar plaatsvinden. Door de grote rekenkracht van kwantumcomputers zijn deze systemen in staat berekening veel sneller uit te voeren dan met de huidige generatie computers mogelijk is. De systemen brengen hierdoor de meest sterke encryptie-algoritmes die beschikbaar zijn, zoals RSA en ECC, in gevaar. Dit terwijl RSA en ECC gebruikt worden door onder andere Transport Layer Security (TLS), S/MIME en PGP/GPG.

Variant van New Hope

Onderzoekers van Infineon Technologies zijn erin geslaagd een ‘post-kwantum exchange scheme’ voor encryptiesleutels te creëren voor commercieel beschikbaar contactloze smart card chips. Dergelijke schema’s worden gebruikt om een versleuteld communicatiekanaal op te zetten tussen twee partijen. Het ontwikkelde algoritme is een variant van ‘New Hope’, een kwantum-resistent cryptosysteem waarmee Google eerder experimenteerde in een ontwikkelaars versie van de webbrowser Chrome.

“Bij Infineon zijn we er trots op de eerste partij te zijn die PQC op een contactloze smartcard heeft geplaatst. De uitdagingen bestonden onder andere uit de kleine afmetingen van de chip en het beperkte beschikbare geheugen om complexe algoritmes op te slaan en uit te voeren, evenals de transactiesnelheid”, zegt Thomas Pöppelmann van Infineon’s Chip Card & Security Division. Pöppelmann was ook betrokken bij de ontwikkeling van het New Hope algoritme, waarvoor hij samen met zijn mede-onderzoekers de Facebook Internet Defense Prize 2016 won.

Langere encryptiesleutels

Infineon stelt dat PQC in de wereld van kwantumcomputers een vergelijkbaar veiligheidniveau kan bieden dat RSA en ECC bieden in de hedendaagse wereld. Om bestand te zijn tegen de grote rekenkracht van kwantumcomputers is het echter noodzakelijk encryptiesleutels langer de maken dan de gebruikelijke 2048 bits van RSA of 256 bits van ECC. Desondanks zijn de onderzoekers erin geslaagd New Hope te implementeren op een commercieel beschikbare security chip, zonder hiervoor extra geheugen te plaatsen en de chip groter te hoeven maken.

Meer over
Lees ook
Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Het idee van een laptop die geconfigureerd is voor opslag van geheime informatie doet velen denken aan een apparaat voor spionnen. Maar de bescherming van gevoelige bedrijfs- en persoonlijke gegevens is nu belangrijker dan ooit.

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Intro: Veertig jaar geleden kreeg ik van mijn vader de documentatie van het eerste naoorlogse crypto-apparaat. Hij had dat systeem in de jaren 1947 – 1949 gemaakt. De documentatie van dat systeem heb ik jarenlang bewaard, omdat hij had aangegeven dat het later erg interessant zou zijn. Het was indertijd Staatsgeheim en daardoor was er nooit over g1

Hoe de Trusted Platform Module (TPM) onveilige wachtwoorden vervangt - Beyond Identity

Hoe de Trusted Platform Module (TPM) onveilige wachtwoorden vervangt - Beyond Identity

Als je een Windows-of Linux-pc gebruikt, is de kans groot dat er een Trusted Platform Module (TPM) aan het moederbord van je systeem is verbonden. De TPM is een hardwaremodule die in veel lijkt op de SmartCard-chip die in je creditcard is ingebed. Die chip zorgt voor veilige authenticatie van je kaart tijdens betalingstransacties. Dat gebeurt op b1